Zdravje > Eko kotiček
60520 ogledov

Uf, pri sosedih na pohodu nova nadloga

Komarji Epa
Čeprav imamo poletje večinoma vsi radi, nam ga nadležni komarji vsaj delno kvarijo. Zato se mnogi v poletnih mesecih z veseljem umaknejo v hribe in gore, kjer so temperature za komarje prenizke. A to ne velja za novega obiskovalca ...

Korejski komar, ki je odporen na mraz, je razširjen tudi v severni Italiji, poroča Italijanska tiskovna agencija Ansa. Sodeč po izsledkih raziskave Univerze v Milanu, ki je bila objavljena v reviji Parasites&Vectors, je vse bolj razširjen v Lombardiji.

Komarji vrste Aedes koreicus, ki se po pisanju Anse ne bojijo mraza, so na pohodu po Italiji. Prvič so ga omenili leta 2011 v Bellunu, vse bolj razširjen je tudi v Lombardiji. Strokovnjaki ne izključujejo dejstva, da je v Italijo prispel z mednarodnimi leti.

"Zelo dobro prenaša nizke temperature"

Poleti 2020 so raziskovalci med programom nadzora območij, kjer obstaja nevarnost vnosa novih invazivnih komarjev med provincama Bergamo in Brescia, zbrali približno 6000 ličink in na stotine jajčec komarjev iz stoječih voda, kot so denimo majhni ribniki, umetni ribniki in posode.

Za mnoge od teh komarjev je bilo ugotovljeno, da pripadajo vrsti Aedes koreicus, ki verjetno izvirajo iz populacije komarjev iz južnokorejskega vulkanskega otoka v okrožju Jeju. Prvič so v Italiji poročali o njem leta 2011 v pokrajini Belluno, na nadmorskih višinah in podnebnih razmerah, ki niso primerne za preživetje večine vrst komarjev.

Od takrat se pojavnost teh komarjev v severni Italiji povečuje. "Poudarjamo, da ta komar za razliko od znanih "sorodnikov" iz rodu Aedes, kot je tigrasti komar, zelo dobro prenaša nizke temperature. Tako zelo, da je že naselil veliko hribovito gorsko območje Benečije in Trentina," so sporočili strokovnjaki.

Korejske komarje so sicer že zabeležili tudi slovenski strokovnjaki na širšem območju Nove Gorice in na Dravskem polju.

Komentarjev 9
  • pofukanavlada22 07:09 01.november 2021.

    še eno gensko cepljenje komarjev da so nastali taki. zakaj jih mraz ne moti, ker so v laboratoriju jih ustvarili.

  • Boschtjan Zupanchich 07:22 31.oktober 2021.

    In kako se bomo zdaj rešili te nadležne nadloge, če se sploh bomo ???

  • Boschtjan Zupanchich 07:18 31.oktober 2021.

    No, samo še tega se je manjkalo !!! ! !!! To je naredila prevelika globalizacija in industrializacija ... sploh z letali .