Zdravje > Eko kotiček
25 ogledov

Poraba energije že za 30 odstotkov nižja

SPL Osebni arhiv
Največje prihranke dosežemo s celotno prenovo stavbe.

"Stroški za ogrevanje v večstanovanjski stavbi se lahko skoraj prepolovijo že samo z izolacijo fasade. Seveda je treba pri tem upoštevati, da je to odvisno od stanja stavbe pred izvedbo ukrepov in predvsem od tega, za kako obsežno prenovo se odločijo etažni lastniki," opisujejo v SPL, ki se ukvarjajo z upravlajnjem stavb.

Pojasnjujejo, da največ dosežemo s celovito prenovo, ki poleg toplotne izolacije fasade vključuje še toplotno zaščito strehe oziroma podstrešja, zamenjavo stavbnega pohištva, posodobitev ali zamenjavo ogrevalnega sistema in zagotovitev ustreznega prezračevanja. Temu je več sredstev letos namenil tudi Eko sklad.

Plačujejo manj

SPL | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
V SPL so lani energetsko prenovili več kot 50 večstanovanjskih stavb v njihovem upravljanju, letos jih načrtujejo že 100, je na novinarski konferenci povedal generalni direktor Franc Props

Kot primer dobre prakse energetske prenove večstanovanjskih stavb v upravljanju družbe SPL so navedli bloke v Polju, kjer so, kot pravi Props, obsežno prenovili kotlovnico in kurilno olje nadomestili s cenejšim energentom, zemeljskim plinom. Vsak blok ima svojo kotlovnico s plinskim kondenzacijskim kotlom, izvedeno je bilo tudi hidravlično uravnoteženje ogrevalnega sistema. Skupni prihranki so bili tako ocenjeni na približno 40 odstotkov.

Pod okriljem SPL je bila tudi prenova stavbe na Grablovičevi ulici v Ljubljani, ki je pod zaščito Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Etažni lastnik in član nadzornega odbora v omenjeni stavbi, Bojan Jevnikar, je povedal, da je SPL "prevzel vodenje celotnega projekta prenove in poskrbel, da se je naša želja živeti v energetsko varčnejšem bloku uresničila, predvsem pa se je močno angažiral pri zagotavljanju manjkajočih sredstev in znal res strokovno svetovati."

Poraba energije se je po njegovih besedah že znižala za 30 odstotkov: "Posledično za ogrevanje plačujemo bistveno manj, kot smo plačevali pred prenovo." 

Komentarjev 1
  • erikkk 13:29 18.marec 2016.

    Reklama zidarjem