Zdravje > Eko kotiček
4850 ogledov

Pozor, v teh izdelkih je strupena snov

Nakupovanje
Odpoklic izdelka zaradi nevarnega fomaldehida.

Zdravstveni inšpektorat obvešča, da je preko sistema RASFF prejel obvestilo, da je bil v Slovenjo distribuiran lonček za kavo z bambusovimi vlakni, pri katerem je bila ob preskušanju ugotovljena previsoka specifična migracija formaldehida.

 | Avtor: Zdravstveni inšpektorat RS Zdravstveni inšpektorat RS

"Prodajalec izdelka  podjetje KiK Textilien und Nonfood d.o.o., je tri izdelke istega naročila po navodilih matičnega podjetja iz Nemčije preventivno umaknil 5.8.2019. Po razjasnitvi nekaterih okoliščin glede izvedbe analize, se je odločil še za obveščanje kupcev," so pojasnili na inšpektoratu. Potrošniko, ki so izdelek kupili, svetujejoo, naj ga ne uporabljajo in naj ga vrnejo prodajalcu ali zavržejo.

Je strupen, rakotvoren, alergen brezbarven plin ostrega vonja 

Formaldehid najdemo v pohištvu, talnih oblogah, izolaciji, kozmetičnih izdelkih. Prisoten je v izpušnih plinih, tobačnem dimu, v ozračje se sprošča med požari in je sestavni del smoga.

Draži kožo, oči in sluznico dihal. Povzroča alergije in je zato v standardnem naboru testnih alergenov. Ljudje, ki so alergični na formaldehid, bi se morali izogibati vsem snovem, iz katerih se sprošča. Poškoduje tudi genetski material celic in sproži procese, ki lahko vodijo v nastanek raka. Formaldehid povezujejo z rakom v nosni votlini in grlu. Najbolj ogroženi pa so ljudje, ki so formaldehidu izpostavljeni pri svojem delu.

Podatki o izdelku:

  • Kavni lonček za na pot (tri barvne izvedbe)
  • Naročilo: 1087631

Prodajalec: Kik Textilien und Non-Food d.o.o., Ruska ulica 6, Maribor, v svojih prodajalnah po Sloveniji.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.