Zdravje > Eko kotiček
47 ogledov

Problem tudi s klavnicami za ekološko vzrejene živali

(Foto: Epa) Žurnal24 main
Pridelek kultur, pridelanih v 2015 na kmetijskih zemljiščih v uporabi kmetijskih gospodarstev, ki so že pridobila ekološki status, je bil lani občutno večji kot v 2014

"Število ekoloških kmetijskih gospodarstev se je v letu 2015 povečalo za šest odstotkov," so sporočili S Statističnega urada RS. V sistem kontrole ekološkega kmetovanja v Sloveniji je bilo po njihovih podatkih v letu 2015 vključenih 3.417 kmetijskih gospodarstev, 2.699 izmed teh je že pridobilo status "ekološki", druga pa so bila še v postopku preusmeritve. Število prvih se je glede na leto 2014 povečalo za šest odstotkov, število drugih pa se je za  šest odstotkov zmanjšalo.

Vse več ekoloških oljk

Pridelek kultur, pridelanih v 2015 na kmetijskih zemljiščih v uporabi kmetijskih gospodarstev, ki so že pridobila ekološki status, je bil občutno večji kot v 2014. "Najizraziteje se je povečal pridelek ekoloških oljk, in sicer za 93 odstotkov, pridelek ekološkega sadja je bil večji za 49 odstotkov, grozdja pa za 25 odstotkov. Pridelek ekološko pridelanih zelenjadnic se je glede na pridelek v 2014 povečal za 11 odstotkov," naštevajo.

Največ čebeljih panjev je bilo v Sloveniji v letu 2013: 1803 panji. V 2014 se je to število zmanjšalo za 10 odstotkov, v 2015 pa še za 14 odstotkov, in tako jih je zdaj 1400. Znižalo se je tudi število kuncev, in sicer za šest odstotkov. Povečalo pa se je število govedi in število prašičev: prvih  za 12, drugih za sedem odstotkov.

Količina ekološko vzrejenih vodnih organizmov se od leta 2015 izraža v masi organizmov; ta je v omenjenem letu znašala 1,8 ton rib in 30 ton školjk.

Problem s klavnicami

"Masa mesa živali iz ekološke reje se v 2015 ni povečala skladno s povečanjem števila ekološko vzrejenih živali," pojasnjujejo.

Problem s klavnicami, primernimi za klanje ekološko vzrejenih živali, še vedno negativno vpliva na količino ekološkega mesa živali, vzrejenih v Sloveniji, na našem tržišču, čeprav se število nekaterih vrst ekološko vzrejenih živali povečuje.

Masa ekološkega govejega mesa je bila za 28 odstotkov manjša kot v prejšnjem letu, čeprav se je število ekološko vzrejenih govedi povečalo za 12 odstotkov. Masa ekološkega perutninskega mesa se je kljub približno enakemu številu živali zmanjšala kar za 85 odstotkov. Masa mesa ekološko vzrejenih prašičev, ovc in koz ter drugih živali pa se je občutno povečala, vendar gre tu za manjše količine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.