Zdravje > Eko kotiček
9348 ogledov

Res slaba novica za ljubitelje kave

Pitje kave
Žal so najbolj ogrožene prav najbolj kakovostne vrste kave ...

Podnebne spremembe ogrožajo proizvajalce kave v Latinski Ameriki, ki je sicer eno najbolj ugodnih območij za vzgajanje kavovca. Proizvodnja kave bi tam do leta 2050 lahko upadla za skoraj 90 odstotkov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Raziskava Univerze v Vermontu je pokazala, da so najbolj ogrožene prav najbolj kakovostne vrste kave Arabica, saj so občutljive že na manjše spremembe temperature, vlage ali sončne svetlobe. Cenejša kava Robusta, ki jo uporabljajo za izdelavo instant kave, pa je po drugi strani odpornejša na podnebne spremembe.

Ugodno podnebje in dovolj čebel

"Kava je ena najbolj cenjenih dobrin na Zemlji, potrebuje pa ugodno podnebje in dovolj čebel," je dejal vodja raziskave Taylor Ricketts. Študijo je ocenil za eno prvih, ki nedvomno kaže, da bodo podnebne spremembe zmanjšale njeno proizvodnjo.

Če se bodo povprečne temperature do leta 2050 dvignile za dve stopinji Celzija, bo proizvodnja kave na najboljših območjih upadla za 73 do 88 odstotkov. K temu bo pripomogel tudi 18-odstotni padec v populaciji čebel.

Proizvodnja naj bi najbolj upadla v Hondurasu, Nikaragvi in Venezueli. Stabilnejša naj bi ostala v Kolumbiji, Gvatemali in Mehiki, kjer naj bi temperature tudi v prihodnje počasneje naraščale.

Komentarjev 1
  • matermila 16:39 17.september 2017.

    Če jim bo zmanjkalo čebel,jim posodim eno.