Zdravje > Aktualno
57 ogledov

Spet bomo ugasnili luči

Ura za Zemljo - Blejski otok WWFAdria
Ljubljanski grad, piransko obzidje, Blejski otok, Hoteli Union v Ljubljani in centri ter ulice Žalca, Krškega, Radovljice… več kot 20 slovenskih občin bo sodelovalo v "Uri za Zemljo – Earth Hour"

Ura za Zemljo - Blejski otok | Avtor: WWFAdria WWFAdria
Jutri, torej v soboto 25. marca, bo med 20:30 - 21:30 uro potekala največja svetovna prostovoljno akcija za boj proti podnebnim spremembam - Ura za Zemljo ali Earth Hour. V akciji sodeluje več kot dvajset slovenskih mest, organizatorji pozivajo državljane in podjetja, da se prav tako pridružijo akciji.

"Veseli nas, da se je akciji, ki se je simbolično začela leta 2007 v Sydneyu, znova pridružilo veliko število slovenskih mest in občin. Akcija je v desetih letih prerasla v največje gibanje za varstvo okolja in podpora tistim, ki se že soočajo s posledicami podnebnih sprememb," je dejal Siddarth Das, izvršni direktor Earth Hour Global: "V desetih letih je Earth Hour pomagal zavarovati morja  v Rusiji in Argentini, zbiral sredstva za projekte ohranjanja narave v jugovzhodni Aziji in Amazonki in ustvaril povsem nov gozd v Ugandi. Nič od tega ne bi bilo mogoče brez skupne odločenosti milijonov ljudi, da zavarujemo en in edini planet, ki si ga delimo vsi," je dodal. 

Z Mestne občina Ljubljana so spročili, da bodo skupaj s svojimi javnimi zavodi in podjetji tudi letos zatemnili zunanje osvetljave nekaterih objektov in se s tem pridružili mednarodni okoljski pobudi.

Zatemnili bodo naslednje objekte:

  • zunanjo osvetlitev obzidja in notranje dvorišče Ljubljanskega gradu
  • obzidje Križank
  • osvetljavo na poslovni stavbi JHL na Verovškovi ulici 70
  • osvetljavo na upravni stavbi Energetike Ljubljana na Verovškovi 62 ter zunanjo razsvetljavo parkirišča in zunanjost poslovne stavbe na Toplarniški ulici 19
  • osvetljavo nad vhodom poslovne stavbe LPP na Celovški cesti 160
  • Plečnikove Arkade na osrednji Ljubljanski tržnici
  • Plečnikove propileje na pokopališču Žale
  •  zunanjo razsvetljavo objektov Snage na Povšetovi 4, 6 in 8,
  • kompleks Snage na Cesti dveh cesarjev 111, na deponiji (Zbirni center Barje) pa na naslednjih objektih: na čistilni napravi, garaži z mehanično delavnico in na parkirišču, kjer so bila parkirana smetarska vozila
  • osvetljavo izložbe Turističnega informacijskega centra Ljubljana – TIC na Adamič-Lundrovem nabrežju 2 in Slovenskega turističnega informacijskega centra – STIC na Krekovem trgu 10; osvetlitev instalacije WOW na Krekovem trgu 10 pa bo izključena cel dan
  •  zunanjost Poslovno servisnega objekta na Vodovodni cesti 90 (upravna stavba podjetja VO-KA)

Podpora tudi preko Facebooka

Da bi k akciji privabili čim več ljudi, tudi letos Earth Hour vabi podpornike, da pokažejo svojo zavezanost cilju na svojih Facebook profilih.

Ljudje po vsem svetu se lahko prijavijo na www.earthhour.org/climateaction in darujejo pet Earth Hour objav na svojem zidu ter spodbudijo svoje prijatelje, da se pridružijo lokalnim podnebnim prizadevanjem. Uporabijo lahko tudi Earth Hour okvir za profilno sliko.

Globalna pobuda Ura za Zemljo je torej namenjena osveščanju o podnebnih spremembah in potrebi, da ohranimo naš planet tudi za zanamce.

razno 01.04.13. antarktika, led, ledene gore, The Sheldon Glacier with Mount Bar | Avtor: razno 01.04.13. antarktika, led, ledene gore, The Sheldon Glacier with Mount Bar razno 01.04.13. antarktika, led, ledene gore, The Sheldon Glacier with Mount Bar

"Včeraj je odjeknila novica, da so sateliti izmerili najmanjši spomladanski minimum arktičnega morskega leda v 38 letih merjenja, nedavna študija pa je ugotovila, da smo za 50-70% izginjanja arktičnega ledu odgovorni ljudje. Zato moramo ljudje tudi ukrepati za omejitev izginjanja ledu in sprejeti ukrepe za transformacijo naših energetskih, prometnih in kmetijskih sistemov," je dejal Martin Šolar, direktor WWF Adria:

"Če morski led izgine, bo to vplivalo na življenje in preživetje milijard ljudi ter povzročilo neizmerno škodo številnim ekosistemom. Narava nas vztrajno opozarja, da moramo pospešiti korak. Potrebno je začeti hitreje izvajati dogovorjene aktivnosti iz Pariškega sporazuma, tudi v Sloveniji," so zapisali pri WWF, svetovni organizaciji za zaščito narave. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • 2trj7h+ea23myhhpzsg4 22:10 24.marec 2017.

    Ponekod na Švedskem pa ne upajo sodelovati, ker se bojijo kaj bi se zgodilo če bi zatemnili določene ulice. Lepote kulturne obogatitve.

  • izRODEk 21:18 24.marec 2017.

    Lej, jebite se! Jutri ob poldevetih prižgem 500W reflektor in ga usmerim v ulico. V protest stupidnosti tistih, ki 1X letno za eno uro ugašajo luči, med letom pa podpirajo stranke, ki so krive za TEŠ6.