Zdravje > Eko kotiček
3288 ogledov

Trupla svojcev bodo lahko uporabili kot kompost

Krematorij Shutterstock
Kompost lahko svojci uporabijo na primer pri sajenju dreves

Guverner ameriške zvezne države Washington Jay Inslee je v torek podpisal zakon, po katerem lahko ostanke pokojnikov tam ne le pokopljejo ali upepelijo, ampak jih predelajo z "naravno organsko redukcijo" oziroma po domače povedano iz njih izdelajo kompost ali gnojilo.

Zakon bo začel veljati maja prihodnje leto, podporniki ideje pa pravijo, da gre za okolju prijazno alternativo pokopu ali sežigu. Upepelitev prispeva k segrevanju ozračja, tradicionalni pokop trupla v krstah pa zahteva prostor.

Zamisel so preizkusili na univerzi Washington State, kjer so dobili na razpolago šest doniranih trupel. Pomešali so jih z lesenimi trskami, slamo in lucerno za pospešitev naravnega razkroja. Vse to so dali skupaj v napravo, iz katere po nekaj tednih dobijo kompost, ki ga lahko svojci uporabijo na primer za sajenje dreves ali drugih rastlin ali raztresejo po dvorišču.

Kompost iz trupel zložen po predalih

Državni kongresniki so ob sprejemanju zakona, ki nikogar ne sili v tak način slovesa od najdražjih, dobivali ostre kritike ljudi, da gre za nedostojanstven način slovesa. Ljudje so si ustvarili podobo, da bodo babico vrgli zadaj za hišo in prekrili z ostanki hrane. Dejanski proces pa naj bi bil spoštljiv, čeprav objektov za tak način še ni.

Podjetje Recompose si na svoji spletni strani zamišlja prostor, v katerem se iz trupel ustvarja kompost po predalih, zloženih v obliki satovja, in svojci lahko pokojnike med procesom večkrat obiščejo, kar naj bi dalo čustveno vez, ki je pri kremaciji ni.

Komentarjev 7
  • ode 08:09 23.maj 2019.

    Amerikanci so prvi uzakonili kremiranje človeških trupel v krematoriju, zgrajenem že leta 1876. Tudi takrat so se idioti po celem (krščanskem) svetu zgražali. Danes ga ima vsaka krajevna skupnost. Trupla bodo v prihodnje predelana tudi v kvalitetno človeško hrano.

  • maresem 16:16 22.maj 2019.

    Idioti jenkijevski

  • mph 16:11 22.maj 2019.

    Če so že tako daleč, bi lahko šli še malo dalje ala v filmu Soylent Green pred davnimi desetletji.