Zdravje > Eko kotiček
20 ogledov

Tudi hrup nas ubija

TZ moje mesto 05.11.07 severna ljubljanska obvoznica, avtomobili, promet, cesta, Saša Despot
Z novim evropskim poročilom o okolju tako spodbudni kot tudi črni podatki. Drobni trdni delci pobijejo 430 tisoč Evropejcev letno.

"S politikami EU se je zmanjšala onesnaženost in bistveno izboljšala kakovost zraka in vode v Evropi," ugotavlja poročilo Evropsko okolje – stanje in napovedi 2015. Kljub temu pa približno polovica vodnih teles v Evropi do leta 2015 verjetno ne bo dosegla dobrega ekološkega stanja, povzetek poročila opisujejo na naši Agenciji RS za okolje (Arso).

Poleg tega nadaljnja degradacija ekosistemov ogroža gospodarsko proizvodnjo in blaginjo v Evropi, biotska raznovrstnost pa se še naprej zmanjšuje. "Za 60 odstotkov zaščitenih vrst in za 77 odstotkov habitatnih tipov velja, da so v neugodnem stanju ohranjenosti," opisujejo na Arso in dodajajo, da se je leta 2012 manj kot šest odstotkov kmetijskih površin v Evropi uporabljalo za ekološko kmetijstvo, pri čemer so med državami velike razlike. V prihodnosti naj bi se negativni vplivi podnebnih sprememb predvidoma še okrepili, glavni povzročitelji upadanja biotske raznovrstnosti pa naj še ne bi bili odpravljeni.

Številne žrtve

V poročilu ugotavljajo, da se je na področju učinkovite rabe virov, domača poraba snovi zmanjšala na 13,7 tone na osebo v letu 2012, deloma zaradi propada gradbene industrije v nekaterih državah. Stopnje recikliranja odpadkov so se med letoma 2004 in 2012 zvišale v 21 državah, stopnje odlaganje odpadkov na odlagališčih pa so se znižale v 27 od 31 držav. "Izpusti toplogrednih plinov so se kljub 45 odstotnemu povečanju gospodarske proizvodnje od leta 1990 zmanjšali za 19 odstotkov," pojasnjujejo. Poraba fosilnega goriva je padla, prav tako je manj izpustov nekaterih onesnaževal v prometu in industriji. Med letoma 2000 in 2011 so se zelene industrije v EU povečale za več kot 50 odstotkov, kar jih uvršča med redke sektorje, ki so navkljub krizi dosledno rasli.

"Glede zdravja in blaginje poročilo ugotavlja, da so okoljske politike omogočile izboljšanje kakovosti pitne in kopalne vode ter zmanjšale izpostavljenost ključnim nevarnim onesnaževalom. Onesnažen zrak in hrup še naprej zelo škodujeta zdravju na mestnih območjih," pravijo na Arsu. Leta 2011 je bilo mogoče približno 430.000 prezgodnjih smrti v EU pripisati drobnim trdnim delcem, izpostavljenost okoljskemu hrupu pa vsako leto prispeva k vsaj 10.000 primerom prezgodnje smrti zaradi srčne bolezni. Čedalje večja uporaba kemikalij, zlasti v potrošniških izdelkih, se povezuje z ugotovljenim povečanjem pojava endokrinih bolezni in motenj pri ljudeh. "Na EU ravni se izvajajo tudi ukrepi za izboljšanje kakovosti zraka in prilagajanja podnebnim spremembam. Vendar naj to ne bi zadostovalo za preprečitev nadaljnje škode na zdravju ljudi," dodajajo.

Za reševanje večplastnih izzivov, s katerimi se srečuje Evropa, bodo po njihovi oceni potrebne velikopoteznejše politike, boljše znanje in pametnejše naložbe, katerih cilj bo bistveno preoblikovati ključne sisteme, kot so prehranski, energetski, stanovanjski, prometni, finančni, zdravstveni in izobraževalni sistem. "Prihodnja blaginja je torej odvisna od drznejših ukrepov na področju politike, znanja, naložb in inovacij," so zaključili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.