Zdravje > Eko kotiček
290 ogledov

V oceanih bo več plastike kot rib - onesnaževanje in nekritična raba

želva ujeta z vrečko Profimedias
V sredo je mreža 90 nevladnih organizacij predstavila globalno vizijo, sestavljeno iz desetih korakov, katerih končni cilj je prihodnost brez onesnaževanja s plastiko. Vizija je prvi korak globlnega gibanja, ki želi spremeniti uporabo in odnos družbe do plastike.

"Če ne bomo nemudoma ukrepali, bo do leta 2050 v oceanih več plastike kot rib, opozarjajo znanstveniki. Plastika ogroža biotsko raznovrstnost v morjih in predstavlja tveganje za zdravje ljudi," opozarjajo v Društvu Ekologi brez meja. Kljub nevarnostim, ki jih tovrstno onesnaževanje prinaša tako planetu, kot ljudem, pa se vlade in industrija po njihovih besedah vse do danes niso uspele resno spoprijeti s sistemskimi spremembami, ki bi prinesle rešitev tega problema.

"Sveženj o krožnem gospodarstvu in Strategija o plastiki predstavljata veliko priložnost, da se na ravni EU temeljito spremeni njena uporaba in prepreči nastajanje plastičnih odpadkov," pravijo. Odločevalci na ravni politik bi morali po njihovih izkušnjah upoštevati celoten cikel plastike, od pridobivanja nafte, oblikovanja in odpadkov, saj brez tega spremembe ne bodo mogoče.

Nekritična uporaba plastike

"Tokrat so se prvič zbrale skupine s celega sveta in skupaj iskale rešitve, ki bi zaustavile onesnaževanje s plastiko. Ti je začetek gibanja, ki bo spodbudilo vlade, mesta in industirjo k odločnemu reševanju tega čedalje večjega problema," pravi Delphine Lévi Alvarès, ki je pri Zero Waste Europe odgovorna za politike in koordinira gibanje na evropski ravni.

(Foto: Shutterstock) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Prepričani so, da se morajo evropske vlade in multinacionalke soočiti s svojo odgovornostjo zaradi spodbujanja neodgovorne uporabe plastike ter za posledice uničevanja okolja na globalni ravni, ki pogosto prizadane najbolj ranljive skupnosti: "Če ne bo močne in usklajene podpore spremembam s strani politike, je jasno, da bo gospodarstvo nadaljevalo z nekritično uporabo plastike in onesnažavnje se bo še okrepilo."

Zato podpisane nevladne organizacije pozivajo Evropsko komisijo in države članice k ambicioznim spremembam politik, ki bodo odprle pot v prihodnost rez plastičnega onesnaževanja.

Organizacije v mreži so: ChemTrust, European environmental citizen’s organisation for standardisation, Ecologists without borders, Environmental Investigation Agency, European Environmental Bureau, Fauna & Flora International, Friends of the Earth Europe, Health Care Without Harm Europe, Humusz, Let’s do it World, Marine conservation society, Plastic Change, Plastic Soup Foundation, Surfrider Foundation Europe, Seas At Risk, Surfers against sewage, Trash Hero World, Zero Waste Europe, Zero Waste France.

Komentarjev 1