Zdravje > Eko kotiček
4733 ogledov

V teh občinah visoko nad povprečjem

Vrhnika K. D.
Prvi zanimivi rezultati Lokalnega semaforja podnebnih aktivnosti so tukaj ...

V Hiši Evropske Unije je v petek potekal posvet ob izidu Lokalnega semaforja podnebnih aktivnosti 2018. Lokalni semafor je spletna aplikacija, s katero lahko občine prvič v Sloveniji celovito preverijo, kako uspešne so pri izvajanju podnebnih ukrepov.

Razvili so ga na Institutu »Jožef Stefan« v okviru projekta LIFE Podnebna pot 2050. Kar 48 kazalcev aktivnosti pri izvajanju podnebnih ukrepov je predstavljenih za vseh 212 občin. Uporaba semaforja je za občine brezplačna – lahko ga dopolnijo še s svojimi podatki in tako pridobijo še bolj poglobljeno sliko.

"Občine izvajajo različne podnebne ukrepe. Spremljanje njihove uspešnosti je bilo do sedaj izjemno zahtevno, saj so bili podatki razdrobljeni po različnih virih," je o semaforju dejal vodja Centra za energetsko učinkovitost IJS mag. Stane Merše

Dodaja, da so v Lokalnem semaforju podnebnih aktivnosti vsi podatki zbrani na enem mestu in predstavljeni na pregleden način: "Zbrani so podatki iz javnih evidenc, kot tisti, ki jih vnašajo občine same. Za večjo preglednost so ukrepi razdeljeni na osem področij: stavbe, promet, kmetijstvo, gozdarstvo, industrija, odpadki, električna energija, pridobljena iz obnovljivih virov, ter daljinsko ogrevanje." 

Močno presegle slovensko povprečje

Tako so že znani prvi zanimivi rezultati Lokalnega semaforja podnebnih aktivnosti.

Slovenija je v letu 2012 ločeno zbrala 46 odstotkov vseh gospodinjskih odpadkov, leta 2016 pa že 57 odstotkov.

V sedmih občinah, to so Vrhnika, Preddvor, Gorenja vas-Poljane, Log-Dragomer, Borovnica, Makole in Šenčur, so močno presegli slovensko povprečje in ločeno zbrali več kot 80 odstotkov. 

V obdobju 2013–2017 je bila v 150 občinah s sredstvi iz Kohezijskega sklada spodbujena energetska prenova stavb s skupno ogrevano tlorisno površino skoraj 765.000 kvadratnih metrov, kar ustreza približno 273 povprečno velikim osnovnim šolam.

V Sloveniji imamo 58 občin, ki oskrbujejo stavbe z daljinsko toploto. V 32 občinah je v sistemih daljinskega ogrevanja iz obnovljivih virov proizvedena vsaj polovica energije. Za proizvodnjo toplote izkoriščajo v enem sistemu geotermalno energijo, v ostalih pa lesno biomaso.

V 16 občinah ekološko kmetujejo na več kot 30 odstotkih vseh kmetijskih zemljišč. Izstopa občina Jezersko s 60 odstotki. Skupno se v teh občinah nahaja 29 odstotkov vseh zemljišč, na katerih se v Sloveniji ekološko kmetuje.

Do semaforja lahko dostopate TUKAJ

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.