Zdravje > Eko kotiček
109 ogledov

Vse več reducetarijancev

meso Žurnal24 main
Zmanjšujejo količine zaužitega mesa, izbrano meso pa je iz ekološke pridelave.

Ne le vegetarijanci, pesketarijanci, vegani ali presni vegani. Vse več je ljudi, ki jih nekateri imenujejo kar "reducetarijanci" oziroma tisti, ki zmanjšujejo (reducirajo) količino mesa. Pojedo torej zelo malo mesa, poleg tega pa je to ponavadi kakovostno meso iz ekološke pridelave. Pojav je opisal avtor bloga Reducetarian Brian Kateman, ki trdi, da je ta fenomen v Veliki Britaniji vse pogostejši. 

Tudi okoljski vidik

Poleg etičnega vidika do živali, ki ga ima takšna odločitev, je tu še okoljski vidik, pravi Kateman. Proizvodnja mesa je namreč eden večjih onesnaževalcev, saj je krivec za kar 20 odstotkov vseh toplogrednih plinov. "Za boljši svet bi morali zmanjšati količino zaužitega mesa vsaj za en mesec," trdi Kateman. Po njegovih besedah je zelo pomembno, da izbiramo le kakovostno meso, ki je pridelano na okolju in živalim prijaznejši način. Na tak način naj bi izbirali tudi druga živila živalskega izvora.

Kateman svetuje, da poskusimo biti reducetarijani za en mesec. Prepričan je, da se bo večina po enem mesecu odločila, da bo sprejela takšen način življenja in bo pri takšnem načinu prehranjevanja tudi ostala. Po raziskavi Humane Research Council denimo kar 84 odstotkov tistih, ki za določeno obdobje prenehajo jesti meso, postanejo za vedno vegetarijanci. Njegovi nasveti za zmanjševanje količin so, da si v tednu izberemo dan ali dneve, ko ne jemo mesa. "Če jeste meso za kosilo, ga tistega dne ne jemo spet za večerjo. Poleg tega zmanjšujte porcije mesa," svetuje. Izbirajte raje lokalno meso iz ekološke pridelave. 

Komentarjev 4
  • asmas 14:00 17.januar 2015.

    ni problem v "čisti "vodi.Jaz vsako leto zredim dva prašiča in enega bikca.vse hranim s senom in hrano,ki ni videla umetnih gnojil niti nekih strupov proti plevelu.Oplevemo ročno ,seno pa je IZKLJUČNO SUHO, NOBENE SILAŽNE BALE.Smo velika družina zato potrebujemo ...prikaži več več hrane in vemo kaj zaužijemo.V trgovini ne kupim salame,ker vem da solijo s SOLITROM in ne s morsko soljo...trudim se pridelati čim več hrane ni pa naprodaj,ker če bi seštel vse stroške brez mojega dela bi kg krompirja prodajal po 10 eur.Eno gajbo sem ga dal prijatelju na Obalo pa me je klical da jih hoče še 10.ko kuha "kupljen"krompir pravi da se ves razpade.Moj se ne.Pa tudi zrezki so sočni tudi če so 6 mesecev v skrinji.daj zrezek živali,ki je pitana s silažo v lonec in ti bo smrdela cela hiša.Prisegam na ekološko pridelavo brez kakrnih koli umetnih gnojil .saj vendarle hranimo sebe,kajne

  • mirko 13:40 17.januar 2015.

    Na žalost je ekološko pridelano in lokalno zelo drago. Sicer pa naj mi nekdo pove kje najdem ekološko pridelano meso pri nas v Sloveniji ? Ali je mogoče to tisto meso, ki ga moj sosed kmet krmi z kupljenimi krmili ...prikaži več ? Ali morda tisto meso, ki ga moj sosed kmet, krmi z krmili, ki jo je sam pridelal z uporabo umetnih gnojil in tisoče litrov pesticidov. Nenazadnje tudi dež več ni neoporečen, če oblaki pridejo iz onesnaženega morskega območja nekje iz baltika. Edina možnost ekološke pridelave je pri nekom, ki ima dostop do čiste ledeniške vode, ki je bila ujeta v led pred industrijskim obdobjem.

  • marabunta 12:21 17.januar 2015.

    to ni nobeno preseravanje, ampak osveščenost, ki jo ti verjetno ne poznaš...če bi ljudje jedli pol manj mesa kot ga, bi bil svet veliko lepši....seveda se večina tega ne zaveda, zato pa se svet vedno bolj poglablja v onesnaženju, strupih in boleznih