Zdravje > Eko kotiček
393 ogledov

"Zelišča so izredno močna podpora organizmu"

Žajbelj je trajen nizek grm, ki zraste od 60 do 70 centimetrov visoko. Ima močne Žurnal24 main
Žajbelj je kljub trpkemu okusu postal njeno najljubše zelišče ...

"Moja pot je deloma povezana z družinskim izročilom, deloma pa s strokovno izobrazbo," nam je na vprašanje, zakaj je svoje življenje posvetila zeliščem, odgovorila Katarina Kovačič iz Cvetličnega vrta Cvetka.

Trenutno njeno delo povezuje področja, ki jo veselijo in jih s strastjo raziskuje: "Zelišča so izredno močna podpora organizmu, če jih le znamo pravilno uporabiti in tukaj je največji del mojega poslanstva."

Njeno najljubše zelišče je žajbelj. "Ker sem imela pogosto težave z vnetim grlom in sem ga pogosto pila, je kljub trpkemu okusu postal moj najljubši. V nasadih pa imam najrajši škrlatni naprstec, ki ima božansko lepe cvetove," nam je zaupala. 

Dedoles | Avtor: Dedoles Dedoles

Ker so v celinskem podnebju na nadmorski višini 500 metrov, Katarina priznava, da imajo včasih težave s prezimovanjem sredozemskih rastlin: "Dolgo smo se trudili, da smo prišli do matičnih sadik, ki so odporne tudi na hujše zime in preko njih ustvarili odporne in močne nasade. Tipična primera sta naprimer smilj in rožmarin."

V notranih prostorih sama včasih poseje baziliko, ampak res redko. Največkrat si zelišča v kuhinjo prinese kar iz nasadov.

Zelišča in domače živali

Katarina pojasnjuje, da so mačke precej občutljive na mačjo meto: "Na ene lahko deluje pomirjujoče, na druge pa ravno obratno. Kužki se ponavadi izognejo močnim vonjem, predvsem kakšni baziliki ali baldrijanu."

Maine Coon | Avtor: Profimedia Profimedia

Mačke imajo po njenih navedbah zelo rade večino vrst mete, limonsko travo in tudi sivko. Pravi da si običajno zelišča same izberejo oziroma se zadržujejo okrog tistih, ki jim najbolj odgovarjajo. Rade grizljajo denimo limonsko travo, tudi meto in meliso.

Običajno kužke rada muči prebava in tukaj se super obneseta janež in kumina, ki sproščata prebavo in preprečita vetrove. Tudi kakšna sivka in melisa za pomiritev tesnobe ali hiperaktivnosti. 

Katarina Kovačič

 

Zeliščni vrt za otroke

Za zeliščni vrt, ki bi ga imeli skupaj z otroki predlaga origano, "ki je zelo neobčutljiv, ker imamo vsi radi pico, pa ga z otroci še zlahka uporabimo pri kuhi." Tudi drobnjak je po besedah Katarine zelo neobčutljiv in hitro raste, otroci pa ga lahko sami pogosto režejo in dodajajo v hrano. Vrtiček lepo popestri še melisa, ki je odlična za sladice in sokove.

Za otroke sta med zelišči po njnih izkušnjah zelo priljubljena janež in komarček, predvsem zaradi sladke arome, pa tudi na prebavo imata pozitiven učinek: "Pozabiti pa ne smemo na bezgove cvetove, iz katerih lahko pripravimo okusen čaj ali pa sirup."

anja.scuka@zurnal24.si