Zdravje
24304 ogledov

Elektronski bolniški list: kako preveriti, če je kaj narobe?

bolniški list, bolniška Žurnal24
"Delal sem štiri ure, zaradi službenih obveznosti pa sva se na bolniški izmenjavala z ženo, vmes se je začel nov mesec. Da so bili vsi bolniški listi točni, so jih dvakrat popravljali," nam je povedal bralec, ki se sprašuje, kako je po uvedbi elektronskih bolniških listov mogoče preveriti, kakšen bolniški list je bil izdan.

Tisti, ki imajo digitalno spletno potrdilo, lahko do bolniškega lista dostopajo na spletnem portalu https://moj.zzzs.si, mogoče ga je tudi prenesti na svoj računalnik. "Če zavarovana oseba ne razpolaga z ustrezno računalniško opremo in digitalnim potrdilom, lahko elektronski bolniški list prejme tudi na najbližji enoti ZZZS," pravijo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Bolniški list na vpogled ali njegov izpis je mogoče dobiti tudi pri delodajalcu, še pravijo na ZZZS. Nekateri delodajalci, ki elektronske bolniške liste prek sistema SPOT (eVEM) prenašajo v informacijski sistem svojega podjetja za namen obračuna plač in delovnega časa, te tudi prikažejo svojim delavcem v elektronski kadrovski evidenci ali elektronski evidenci delovnega časa.

Z začetkov februarja so šli zeleni bolniški listi v zgodovino, razen izjemoma se izdajajo zgolj še elektronski. 

Ali moraš za izdajo bolniškega lista k zdravniku?

Glede na to, da se je veliko govorilo o prihrankih časa, ne le papirja, na katerem so bili bolniški listi natisnjeni, nas je zanimalo, ali mora pacient za odprtje in zaprtje bolniške k zdravniku, da ta vstavi njegovo zdravstveno kartico in pride do njegovih podatkov.

"V skladu z navodilom ZZZS se lahko pri branju osebnih podatkov in podatkov obveznega zdravstvenega zavarovanja za potrebe zapisa elektronskega bolniškega lista uporabi izjemni dostop do podatkov brez kartice zdravstvenega zavarovanja zavarovane osebe, če po oceni osebnega zdravnika ni potrebna prisotnost zavarovane osebe (npr. obstaja odločba imenovanega zdravnika ZZZS o začasni zadržanosti od dela)," pravijo na ZZZS.

"Mora pa vsak tak dostop do podatkov brez kartice izvajalec zdravstvenih storitev obvezno označiti kot izjemni primer dostopa brez kartice. Navede se šifra 26 (Preverjanje zavarovanja, ko se storitev lahko opravi brez prisotnosti zavarovane osebe) iz šifranta 22 in namen dostopa brez kartice (po šifrantu 23)," pravijo in dodajajo, da je treba tako pridobljene podatke vključiti med podatke elektronskega bolniškega lista, vključno s številko odgovora branja in šifro načina dostopa do podatkov obveznega zdravstvenega zavarovanja zavarovane osebe pri branju podatkov zavarovane osebe.

Praviloma se za bolniško vedno zahteva pregled

Klinični center zdravniki čakalnica bolniki | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović

"Vsebinskih pravil glede ugotavljanja zadržanosti zavarovanca z dela zaradi uvedbe elektronskega bolniškega lista nismo spreminjali. Tako še vedno velja, da v skladu z 232. členom Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja zadržanost zavarovanca od dela nastopi z dnem, ko osebni zdravnik na podlagi pregleda ugotovi, da začasno ni sposoben opravljati svojega dela zaradi bolezni ali poškodbe oziroma z dnem, ko ugotovi potrebo po negi ožjega družinskega člana oziroma drug razlog za zadržanost od dela," pravijo na ZZZS.

Dodajajo, da je bistveno, da pristojni zdravnik zanesljivo ugotovi nezmožnost za delo oziroma potrebo po negi, pa pa lahko praviloma stori na podlagi osebnega pregleda. "Je pa stvar strokovne odločitve in tudi odgovornosti osebnega zdravnika, ali bo lahko v posameznih, konkretnih primerih začasno nezmožnost za delo ali potrebo po negi ugotovil tudi na druge načine, in ne le izključno (takoj) na podlagi opravljenega osebnega pregleda," pravijo.

Na ZZZS opozarjajo, da je potrebno ločiti ugotavljanje začasne nezmožnosti za delo (odprtje in zaključek bolniške) od izdaje elektronskega bolniškega lista. "Zdravnik lahko izda bolniški list v odsotnosti zavarovanca, če oceni, da ni potreben pregled zavarovanca (npr. bolniški list izda na podlagi odločbe imenovanega zdravnika ali zdravstvene komisije ZZZS ipd.), ali pa je zavarovanca že pregledal in mu v času pregleda ni izdal elektronskega bolniškega lista in mu ga bo šele kasneje (npr. ob koncu meseca)," pravijo na ZZZS.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.