Zdravje
731 ogledov

Ema predstavila raziskavo o tveganju za nosečnice

nosečnica Profimedia
Evropska agencija za zdravila je sporočila rezultate analize raziskav o tveganju, ki ga predstavlja cepljenje proti covidu-19 za nosečnice in nerojene otroke.

Cepiva proti covidu-19, izdelana na podlagi tehnologije mRNK, med nosečnostjo ne predstavljajo tveganja za bodoče matere in nerojene otroke, je danes sporočila Evropska agencija za zdravila (Ema). V Evropski uniji sta trenutno za uporabo odobreni cepivi proizvajalcev Pfizer/BioNTech in Moderne, ki temeljita na tehnologiji mRNK.

Analiza na podlagi več raziskav, v katere je bilo vključenih okoli 65.000 žensk v različnem obdobju nosečnosti, ni pokazala znakov večjega tveganja za zaplete pri nosečnosti, kot je splav ali prezgodnji porod, zaradi uporabe omenjenega cepiva, je sporočila Ema.

Odmerki cepiva so zagotovili tudi večjo zaščito pred hospitalizacijo in smrtjo, zlasti v pozni nosečnosti, so še navedli. Čeprav je agencija, ki ima sedež v Amsterdamu, priznala nekatere omejitve pri podatkih, je hkrati zagotovila, da so rezultati konsistentni v vseh raziskavah.

Ema je pri tem še navedla, da so koristi cepiva mRNK proti covidu-19 med nosečnostjo večje od morebitnih tveganj za bodoče matere in nerojene otroke.

Ema je še sporočila, da bo pregledala podatke še za druga odobrena cepiva, ko bodo ti na voljo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.