Zdravje
341 ogledov

Farmacevta morate o tem obvestiti

Prehranska dopolnila
Mnogi se ne zavedajo možnih tveganj, opozarjajo farmacevti.

V okviru dneva slovenskih lekarn, ki bo pod okriljem Lekarniške zbornice Slovenije in Slovenskega farmacevtskega društva potekal čez teden dni, se bodo letos dotaknili izdelkov iz zdravilnih rastlin. Uporaba teh izdelkov se povečuje, a mnogi potrošniki se ne zavedajo možnih tveganj njihove uporabe, so danes opozorili farmacevti.

Kot je pojasnila predsednica sekcije farmacevtov javnih lekarn pri društvu Miroslava Abazović, imajo lahko tudi zdravilne rastline in izdelki iz njih neželene učinke, prav tako pogosto vplivajo na delovanje zdravil, ki jih jemljemo. "Med zdravilne rastline, ki jih pogosto uporabljamo in obenem najpogosteje vstopajo v medsebojno delovanje z zdravili, spadajo baldrijan, česen, ginko, ginseng, glog, grenivka in šentjanževka," je povedala.

Vedno bi morali povedati

Svojemu zdravniku in lekarniškemu farmacevtu bi vedno morali povedati, katera zdravila rastlinskega izvora in druge izdelke za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja uporabljamo. Pri uporabi zdravilnih rastlin in izdelkov iz njih morajo biti najbolj pozorni kronični bolniki, zlasti tisti s srčno-žilnimi obolenji, rakavi bolniki in tisti, ki jemljejo veliko zdravil na recept.

Sicer pa tudi uporaba pri otrocih, nosečnicah, doječih materah in starostnikih zahteva premislek o smiselnosti uporabe in previden izbor izdelka. "Uporabi zdravilnih rastlin in izdelkov iz njih se je v nosečnosti in med dojenjem najbolje kar izogniti," je še povedala Abazovićeva.

Eno so prehranska dopolnila, drugo zdravila

Predsednik Slovenskega farmacevtskega društva Matjaž Tuš je ob tem poudaril, da mnogi ne poznajo razlike med prehranskimi dopolnili in zdravili, ta ločitev pa je pomembna predvsem zaradi razlik v zakonodaji. "Za zdravila je zahtevano, da so varna, kakovostna, predvsem pa učinkovita. Prehranska dopolnila pa so podvržena zakonodaji za živila. Tako je zanje zahtevano le, da niso škodljiva oz. da so varna," je pojasnil.

"Nekateri posamezniki, kot so športniki, nosečnice in podobni, potrebujejo prehranska dopolnila, vendar je hrana še vedno najboljši vir vseh hranil, ki jih naše telo potrebuje," je dodala Abazovićeva. Ob nakupu izdelka iz zdravilnih rastlin se je najbolje odločiti za tiste, ki so registrirani kot zdravilo.

Ob dnevu slovenskih lekarn sta omenjena zbornica in društvo pripravila tudi knjižico o pravilni in varni uporabi zdravil z naslovom Izdelki iz zdravilnih rastlin. V njej so zbrali številne nasvete o nabiranju, pripravi, shranjevanju, pravilnemu izboru izdelka iz zdravilnih rastlin in primernosti uporabe pri različnih bolezenskih stanjih in starostnih skupinah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.