Zdravje > Fitnes
56 ogledov

Ali kofein res pomaga pri hujšanju?

Kava Profimedias
V številnih prehranskih dopolnilih za hujšanje se nahaja tudi kofein, saj naj bi pomagal pri zmanjšanju telesne teže. Pa je res tako?

"V zadnjem času lahko zasledimo precej izdelkov, ki se oglašujejo kot učinkovita pomagala pri zmanjševanju telesne mase in vsebujejo kofein," ugotavljajo tudi na inštitutu za nutricionistiko Nutrisu. Dosedanje študije po njihovih besedah še niso potrdile resne povezave med povečanim vnosom kofeina in opaznim znižanjem telesne mase.

"Kofein lahko znižuje apetit za kratek čas, ni pa potrjeno, da bi dolgotrajno uživanje vodilo k znatnemu zniževanju telesne mase," opisujejo na Nutrisu. Prav tako lahko po njihovih besedah pospeši termogenezo, "najverjetneje pa samo to ne zadostuje za vidne učinke hujšanja."

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pravijo, da lahko prehranska dopolnila s kofeinom sprva prispevajo k zmanjševanju telesne teže, vendar se s časom telo nanj navadi, zato učinka na daljši rok običajno ni.

Na Nutrisu pojasnjujejo, da zaradi diuretičnega delovanja kofeina telo izgublja vodo, kar sicer povzroči znižanje telesne mase, ne pa tudi izgubo maščob. "Uživanje raznih pijač z visoko vsebnostjo kofeina zna biti celo dvorezni meč, saj so te pijače mnogokrat bogate s kalorijami in maščobami, zaradi česar lahko celo pridobimo na telesni masi," opozarjajo. 

kava | Avtor: Profimedias Profimedias
Kaj pa varnost?

 

"Kofein je varen  v nizkih odmerkih. V višjih odmerkih, odvisno od posameznika, lahko povzroči nervozo, tesnobo, vpliva na vzorec spanja," opozarjajo na NIJZ. Pri odmerkih nad 400 miligrami na dan pri odraslih lahko povzroča slabost, bruhanje, pospešeno bitje srca in druge bolj zapletene težave s srcem. Kombiniranje kofeina z drugimi snovmi s stimulativnim učinkom pa lahko po njihovih besedah precej okrepi njegove učinke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.