Zdravje > Fitnes
1265 ogledov

Kateri skupini jedcev pripadate?

vlak hrana
Obstajajo štiri vrste oseb z značilnim načinom prehranjevanja, opisuje knjiga “La dieta persona”, ki jo je napisala nutricionistka Tiziana Stallone, povzema italijanska tiskovna agencija Ansa.

Eni skupini pravijo melanholični jedci, ki uporabljajo hrano za tolažbo. Drugi so kompulzivni jedci, ki želijo s hrano napolniti praznino in se z njo borijo proti strahu ter anksioznosti. Tretji so hedonisti, ki obožujejo dobro hrano, in socialni jedci, ki sedijo za mizo predvsem zaradi druženja.

Za vsakega od teh štirih profilov obstaja najprimernejša dieta, pri določitvi je po njenem mnenju treba upoštevati odnos človeka do hrane. “Kakšna je prava prehrana? Tista, ki upošteva tudi naše okuse, slabosti, ki nas spremlja na lahek in enostaven način. Prehrana se nam mora prilegati kot obleka, ” ob izdaji knjige pojasnjuje predsednik italijanskega društva za znanost v prehrani Andrea Ghiselli.

Nikoli je ne bo konec

Tiziana sicer za vse, ki želijo shujšati, sporoča slabo novico: “Dieta se nikoli ne zaključi. Z dieto ne pomeni, da se bo ta nekoč končala in boste lahko lenarili in se spet nažirali.” Opozarja, da se morajo osebe že na začetku diete zavedati, da bo ta morala postati del njihovega načina življenja in bo le tako uspešna. Prav zato je pristaš tega, da se dieta prilagaja osebi in tudi njenemu življenjskemu stilu.

V dieti mora biti po njenem mnenju tudi nekaj užitka, saj bi sicer človeka onesrečila. Potrebna pa je tudi redna fizična aktivnost do konca življenja.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.