Zdravje > Fitnes
574 ogledov

Po takšnem treningu je težje sprejemali odločitve

Profimedia
Zavestno se je treba odločiti za odmor.

Bliža se ljubljanski maraton, kar je opaziti tudi po mestnih ulicah in parkih, cilji so veliki, strokovnjaki za tek zato v tem času na veliko opozarjajo, kako pomembno je, da si ne zastavimo prevelikih ciljev, sicer je treba teden pred maratonom upočasniti tempo in razdaljo. 

Seveda obstajajo znaki, da ste pretiravali z vadbo, tukaj so bolečine v mišicah, ki so, če predolgo boli, znak, da ste pretiravali in telesu niste dovolili, da si opomore. Telesna aktivnost krepi odpornost, zato so pogosti prehladi in druga obolenja lahko znak, da vaše telo potrebuje premor. Če ste dan za dnem brez energije, je lahko vzrok pretiravanje s telovadbo. Čas je za počitek, sicer si boste le škodovali.  

Težje so sprejemali odločitve

Nasploh se po izredno naporni vadbi lahko zgodi, da se človek počuti, kot da bi ga kaj povozilo. Glede na raziskavo francoskih znanstvenikov, je namreč možno, da ta napor vpliva tudi na delovanje možganov. "Pri telesni izčrpanosti se utrudijo tudi možgani, zaradi česar človek ni sposoben sprejemati enakih odločitev, kot bi jih v primeru odlične forme", so avtorji raziskave zapisali v članku, objavljenem na spletnem portalu Current Biology.

Sodelovalo 37 triatloncev,19 jih je moralo še okrepiti svoj načrt vadbe - v treh tednih so intenzivnost va jpovečali kar za 40 odstotkov.  Preostali so trenirali kot običajno. "Rezultati so povsem jasni: športniki, ki so preveč trenirali, so poleg pretirane telesne utrujenosti utrpeli tudi psihično izčrpanost," je dejal vodja raziskave Bastien Blain z univerze College London.

Meritve so pokazale, da je bilo v primeru izredno napornega treninga prizadeto tisto območje možganov, ki je odgovorno za sprejemanje odločitev. Pri športnikih je bilo to jasno opaziti pri njihovem vedenju, njihovo ravnanje je bilo namreč bolj impulzivno.

Zavestno se je treba odločiti za odmor

Takšna impulzivno sprejemanje odločitev je zelo jasno pokazal preprost test. Ko so sodelujoče v raziskavi vprašali, ali želijo takoj 80 evrov ali pa bi raje počakali dva tedna, da bi dobili 100 evrov, so tisti s pretirano telesno vadbo večinoma izbrali takojšnjo nagrado, namesto da bi počakali na večji znesek.

Predvsem pri intenzivnem treningu to pomeni, da se mora človek zavestno odločiti za premor. Kajti čeprav kondicijski trening ugodno vpliva na zdravje, pa lahko pretiravanje negativno vpliva na telo - tako na mišice kot na možgane. Znanstveniki zato svetujejo, da si je za doseganje želenih rezultatov treba vzeti tudi zadostno mero počitka, med katerim se lahko telo regenerira.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.