Zdravje > Fitnes
252 ogledov

Slabi trendi v fitnes industriji

Fitnes Profimedias
Posledice nepravilne vadbe se kažejo šele čez nekaj časa, in sicer v obliki različnih poškodb.

Miha Bevc | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Metanje vseh vadečih v isti koš, pojav neizkušenih instant trenerjev, vadbe, kjer je edini namen utruditi vadečega, fitnes vaje, ki so v glavnem prezahtevne in nevarne, poveličevaje pomena posameznega treninga, gledanje na vse ljudi, kot da so pacienti, vse to so slabi trendi današnje fitnes industrije, opozarja priznani trener in strokovni sodelavec Fitnes zveze Slovenije Miha Bevc, ki dodaja, da zaradi neinformiranosti o tem, prihaja do poškodb. Mnogi zaradi slabih izkušenj tudi odnehajo.

Tudi zaradi tega mnogi odnehajo

"Napaka so trenerji brez ustrezne izobrazbe, nekakšni kvazi strokovnjaki. Dober in izobražen trener pozna psihologijo, predvsem osnove motivacije. Kar se strokovnosti tiče, mora poznati osnove fizike, vedenje o tem, kakšne so sile, ki v določenem trenutku delujejo na telo, je še kako pomembno. Danes vemo, da hernijo povzroča upogib trupa. Kaj je torej z vajo, ko je na primer tisoč petsto trebušnjakov na dan? V fitnesu sicer ni veliko tistih enkratnih poškodb, kot je strganje kolenskih vezi pri smučanju, vendar raziskave kažejo, da se lahko poškodbe pokažejo šele čez leta," opozarja trener.

Pomemben je individualni pristop

Zato mora vadeči pred vadbo zbrati čimveč podatkov, kar seveda velja tudi za trenerja: "Moj pristop je tak, da dobim o vadečem čimveč podatkov, tudi o njegovem delu, morebitnem stresu. Pa tudi bolečina v sklepih je znak, da nekaj ni v redu."

Funkcionalna vadba?

Miha Bevc | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Trener opozarja tudi na današnje pretirano poveličevanje določene vadbe: "To je isto kot pri prehrani, v smislu, tega ne smete jesti, to pa lahko, sladkor je absolutno slab, jejte samo beljakovine. Ne, na razpolago je ogromno vaj. Postaviti je treba program, ki ustreza posamezniku," dodaja Bevc, ki ob tem opozori na tako imenovano in vedno bolj popularno funkcionalno vadbo: "Stojite na eni nogi na žogi in ob tem še dvigujete uteži. Kje ste to videli v realnem življenju? To se ne dogaja," o kultu funkcionalne vadbe meni trener.

Osnovni gibalni vzorci so jasni

Pri staranju najprej izgubljamo eksplozivno moč, zatem splošno moč in mišično maso, opozarja Bevc: "Te stvari so zelo pomembne, treba jih je imeti v glavi," pravi in dodaja, da dober trener najprej preveri osnovne gibalne vzorce: "Na primer počep, ki ga uporabljamo vsak dan,veliko sedimo, gremo na sranišče... Stopanje preko; tudi to mora delovat dobro, pa stanje na eni nogi..." 

Najpogostejše napake pri vadbi:

Po besedah trenerja, se torej posledice nepravilne vadbe pokažejo šele čez nekaj časa,  v obliki različnih poškodb.

Glavne napake pri vadbi so po njegovem:

  • Neupopoštevnje individualnih razlik vsakega posameznika;
  • neupoštevanje osnovnih principov vadbe, kot so nadobremenitev, regeneracija specifičnost, spremenljivost, cilkičnost, načrtovanje..;
  • izvajanje prezahtevnih treningov glede na fizično pripravljenost 
  • zaupanje nepreverjenim virom, kot je na primer internet;
  • in nenazadanje, ob neupoštevanju katerega od štirih glavnih stebrov dobre vadbe, kot so miselnost, prehrana, trening in regeneracija, bomo kaj malo storili za naše dobro počutje in zdravje, je še pojasnil Bevc.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.