Zdravje > Fitnes
72 ogledov

Štiri zdrave navade, zaradi katerih vam bo telo hvaležno

joga, raztezanje Žurnal24 main
Po mnenju trenerke majhne navade povzročijo velike in trajne spremembe na našem telesu in umu.

"Zdrave navade zmanjšujejo stres, ki ga povzroča skrb zase. Ko nekaj postane navada, nam o tem ni več treba razmišljati ali pa skrbeti, da bi kaj pomebnega izpustili," je za avstralsko izdajo The Huffington Posta povedala znana trenerka Tegan Haining, ki je med drugim sodelovala tudi s pevko Natalie Imbruglia in nogometašem Davidom Beckhamom.

Svetuje, da v svoje življenje vključite naslednje navade.

1. Pijte dovolj vode

Morda nasvet zveni preprosto, ampak pitje zadostnih količin vode izjemno pozitivno vpliva na možgane, kožo, prebavo in kroženje hranil v telesu. "Dobra stara voda zagotavlja opravljanje številnih funkcij v našem telesu, zato se zaradi dehidracije počutimo utrujene in šibke," je dejala Hainingova.

Voda | Avtor: Profimedias Profimedias

2. Raztezajte se

Ne raztezajte se le pred tekom ali drugimi športnimi aktivnostmi oziroma po njih. Številne raztezalne vaje, primerne za začetnike, ki so vam lahko sprva v pomoč, najdete na YouTubu. "Vsakodnevno raztezanje omogoča, da kri bolj enostavno kroži po telesu skozi fascije, mišice in druge organe," pravi Hainingova. 

čokolada | Avtor: Shutterstock Shutterstock
3. Izogibajte se rafiniranim ogljikovim hidratov

Čeprav so ogljikovi hidrati pomembni za proizvodnjo energije, niso vsi enaki. Najenostavnejši nasvet je, da se izogibajte rafiniranim ali enostavnim ogljikovih hidratov. "To vključuje pecivo, beli kruh, belo moko, beli riž, čokolado, mleko z dodanimi okusi in jogurte," je naštela Hainingtonova. "Ta živila nam dajo takojšnjo energijo, vendar jim primanjkuje hranilne vrednosti in zvišujejo ravni inzulina, ki pa spodbuja skladiščenje maščobe v naših celicah, namesto njenega kurjenja."

4. Privoščite si dovolj spanca

"Poskusite spati s soncem, to pomeni med deseto zvečer in šesto zjutraj," svetuje Hainingenova. Ko spimo, naše telo izloča hormone, ki so pomembni za regeneracijo naših tkiv. Dober spanec pa pripomore, da se zbudimo poživljeni in bomo manj verjetno posegli po sladkem zajtrku ali močni kavi, da bi se zbudili, je prepričana strokovnjakinja.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.