Zdravje > Fitnes
252 ogledov

Te pozitivne učinke opazimo takoj po teku

Tek iStock
Strokovnjaki priporočajo tudi tek v skupini, ki spodbudi človeka, da teče bolj redno.

Britanski znanstveniki ugotavljajo, da ima tako imenovani parkrun oziroma tek po parku številne pozitivne učinke. Analizirali so ljudi, ki redno tečejo pa parkih in ki se udeležujejo tudi organiziranih tekov in prireditev. Po njihovih besedah pomaga že pet kilometrski tek enkrat na teden. 

“S tekom po parkih so ljudje vzljubili vadbo, zaradi tega jo izvajajo redno in je ne opustijo,” pravi dr. Clare Stevinsonq, strokovnjak za gibanje in psihologijo športa. S tem, da vztrajajo pri vadbi, imajo po njegovih ocenah več možnosti za lepšo postavo in bolj zdravo telo, saj se te spremembe ne zgodijo čez noč. V njegovi zadnji raziskavi so redni tekači priznali, da so s tekom postali bolj zdravi. Poleg tega imajo manj težav s sladkorno boleznijo, astmo ali kroničnimi bolečinami. Vse to pa se ponavadi pozna šele ob daljšem vztrajanju pri teku.

Učinek na počutje je hiter

Tek pa pomaga tudi pri psihičnih težavah. Ob tem raziskovalci ugotavljajo, da pomaga takoj in ne šele ob dolgem vztrajanju. Po vsakem teku so tekači v raziskavi opazili povišano samospoštovanje, bili so manj pod stresom in boljše volje. Raziskovalci so ugotavljali, ali ima na počutje vpliv tudi lepo vreme med tekom ali hitrost teka, a so ugotovili, da to na počutje nima velikega vpliva. Raziskovalci zato vsem, zdravim in bolnim, svetujejo reden tek. Priporočajo tudi tek v skupini, ki spodbudi človeka, da teče bolj redno. Poleg tega za tek ne potrebujete drage opreme, dovolj so kvalitetni športni copati, majica, hlače in za ženske športen modrček.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.