Zdravje > Fitnes
5588 ogledov

Tretjino žensk moti celulit, ostale pa ...

Hrvaška plaža Profimedia
Le manjši del bralcev in bralk je pripravljenih na poletje in kopalke ...

V sklopu projekta Uživajmo poletje smo med našimi bralci in bralkami izvedli anketo o pripravah telesa na poletje in kopalke. Vprašali smo jih, ali spadajo v skupino tistih, ki so na kopalke popolnoma pripravljeni, ali spadajo v skupino tistih, ki iščejo tik pred dopustom "last minute" različice. 

Le trideset odstotkov anketirancev je odgovorilo, da so se na poletje že prej pripravili in se zdaj ne poslužujejo hitrih rešitev. Vsi ostali posegajo po rešitvah v zadnjem hipu, kot so samoporjavitvene kreme, prehranska dopolnila za odvajanje vode, proti napihnjenosti, prečiščevalne diete, kopalke za oblikovanje postave in podobno. Tudi razmerje med spoloma je enako skupnemu rezultatu, na poletje je pripravljena slaba tertjina moških in slaba tretjina žensk. 

Izkoristite morje

Naše bralke pa smo povprašali tudi o celulitu. Zanimalo nas je, ali jih pred poletjem bolj skrbi postava ali celulit. Kar dve tretjini žensk je priznalo, da jih bolj kot celulit skrbi postava. 

A nič zato, prav morje je tisto, ki lahko poskrbi tako za postavo kot za celulit. Če ste se že kdaj udeležili prave vodne aerobike veste, da lahko vzgon vode izkoristimo za razne vaje, ki lepo oblikujejo telo.

V vodi lahko počnemo vaje, ki jih na kopnem naredimo le s težavo ali sploh ne. Najbolj zanimivi so poskoki, zelo koristen je tudi tek v vodi ali samo hoja. Sklepi pri poskokih in teku trpijo veliko manj kot na kopnem, zato je takšna vadba zelo primerna za starejše in osebe z raznimi poškodbami kosti ter sklepov. Vodo izkoristite tudi vaje za moč, z rokami lahko naredite skledico in uporabite vodo kot dobro protiutež vašim gibom.

Ženska na soncu, morje | Avtor: Profimedia Profimedia

Masira nam telo 

Prednost takšne vadbe v vodi je ta, da nam voda ves čas, tudi med samimi vajami, masira telo. Tudi zato so naše mišice v vodi bolj sproščene, naslednji dan pa kljub intenzivnim vajam v mišicah ne bomo čutili tipične utrujenosti. Poleg tega vodna masaža pomaga tudi pri odpravljanju celulita.

Morje pa nujno izkoristite tudi za daljše plavanje, saj predstavlja odlično vadbo, kjer razgibamo celo telo in uporabimo tudi mišice, ki jih v našem vsakdanjiku zapostavljamo. Polge tega je plavanje aerobna vadba, ki je koristna za srčno-žilni sistem. Zanimivo pa je, da je frekvenca srca v vodi tudi do 15 utripov na minuto manjša kot pri enaki obremenitvi na suhem. Zato je med plavanjem srčno-žilni sistem razbremenjen.