Zdravje
5475 ogledov

Frizerji prijavljajo še te posledice covida-19

frizer
Ne le izpadanje las, tudi alergijske reakcije po prebolelem covidu-19.

Frizerji v Veliki Britaniji opažajo, da nekatere stranke po preboleli okužbi z novim koronavirusom izgubljajo lase, v zadnjem času pa naj bi bilo vse več tistih, ki imajo resne alergijske reakcije pri barvanju las, čeprav uporabljajo iste proizvode kot pred boleznijo, poroča BBC. 

Strokovnjaki z Imperial Collega v Londonu so na podlagi opažanj frizerjev začeli raziskovati primere. Britanska zadruga frizerjev in kozmetičarjev je medtem začela opozarjati, da pred barvanjem v frizerskem salonu tisti, ki so preboleli covid-19, nujno opravijo teste morebitnih alergijskih reakcij, da bi preprečili morebitne tožbe strank. 

BBC objavlja zgodbo ene izmed Britank, ki je imela po prebolelem covidu-19 na testu, ki so ji ga opravili pred barvanjem las, hudo reakcijo. Njen salon se je odločil za testiranje strank zaradi predhodnih primerov; pred tem so imeli štiri stranke s tovrstnimi težavami, o pojavu so slišali tudi iz drugih salonov. 

Odgovor dermatologov

Alergijske reakcije pri barvanju las prebolelih pacientov, okuženih s covidom-19, je relativno sveže opažanje, že nekaj mesecev pa je znano, da se lahko preboleli soočajo z izgubo las. 

Dermatologi odgovarjajo, da izguba las v procesu okrevanja ni nič novega, saj številni ljudje po bolezni, ki vključuje povišano telesno temperaturo, lahko trpijo zaradi tega. Izpostavljajo, da ne gre za trajno izgubo las. V dveh do treh mesecih po bolezni, ki je vključevala povišano telesno temperaturo, lahko pride do izpadanja las, ki lahko traja tudi od šest do devet mesecev po bolezni. Po tem času se lasišče opomore in stanje se vrne v normalno stanje, kot je bilo pred okužbo.

bolnišnica covid-19 pandemija epidemija virus ZDA Covid-19 Zdravje Kdaj bo konec pandemije? To pravi WHO.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 12:52 24.september 2021.

    Ugotovljeno stanje je reverzibilno, ne bo izpad prometa trgovcev, ki imajo velik upad prihodkov zaradi omejevanja s PCT dokazili. Bodo tudi to stanje reševali z nadomestili iz proračuna.

  • Avatar pantani
    pantani 12:02 24.september 2021.

    Predvsem pri tistih, ki so staro 60+, banda lažniva!!!