Zdravje
2311 ogledov

Razmere v Ljubljani kritične: Za covid bolnike prostih le še sedem postelj

infekcijska klinika Saša Despot
Infekcijska klinika v Ljubljani trenutno deluje kot covidna in necovidna bolnišnica, kar pomeni, da so njihove trenutne posteljne kapacitete na covid oddelku praktično zasedene.

Matjaž Jereb, vodja covidnega oddelka na infekcijski kliniki UKC Ljubljana, je za Odmeve dejal, da njihova bolnišnica za zdaj deluje kot covidna in necovidna bolnišnica. To pomeni, da v določeni meri oskrbijo tudi druge bolnike, vendar pa je obseg obravnave okrnjen. 

Trenutno je pri njih hospitaliziranih 17 bolnikov s covidom-19 na navadnem oddelku, devet jih leži na intenzivnem oddelku. "Osebno, pa tudi moji kolegi, seveda upamo, da zgornje meje ne bomo dosegli. Če pogledamo trenutne posteljne kapacitete, smo praktično zasedeni. Imamo še šest postelj na navadnem oddelku in eno na intenzivnem oddelku. Če se podobno prestrukturiramo, kot smo se v prvem valu, in spremenimo infekcijsko kliniko v covidno bolnišnico, bi lahko na intenzivnem oddelku sprejeli do 26 kritično bolnih bolnikov, na navadnem oddelku pa 45, morda do 50 bolnikov," je povedal za Odmeve. 

Največje težave imajo z bolniki z najtežjim potekom okužbe, ki potrebujejo na intenzivnem oddelku. Povprečen čas zdravljenja bolnika na intenzivnem oddelku je v povprečju daljši kot 14 dni, kar jih omejuje pri tem, koliko novih bolnikov lahko sprejmejo. 

Po prvem valu so izvedli nekaj prilagoditev. Ambulantno dejavnost so po prvem valu preselili na Poljanski nasip, kjer obravnavajo necovidne bolnike, je povedal Jereb. Z navadnimi in intenzivnimi posteljami so opremili nadomestno bolnišnico Petra Držaja, kjer bodo zdravili bolnike z drugimi necovidnimi okužbami, pri čemer pa Jereb poudarja, da ne bo šlo za tak obseg kot pred epidemijo. 

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 10
  • GaračLj 11:21 02.oktober 2020.

    Aja, če ni že za vse prepozno...

  • lulibuc 10:31 02.oktober 2020.

    Jih je pa na onkološkem toliko več, banda globalistična zavojevalska pokvarjena

  • GaračLj 09:46 02.oktober 2020.

    Pustite infekcijsko kliniko pri miru, naj zdravijo ne-covid bolnike in naj se ukvarjajo sami s sabo. Za zdravljenje covid bolnikov pa aktivirajte kakšno večjo zgradbo (vojašnico, športno dvorano, kakšen hotel, zdravilišče,...), jo čim prej opremite z vso potrebno opremo, na ...prikaži več tej lokaciji vzpostavite testiranje, sivo cono, navadni in intenzivni covid oddelek. Glede osebja pa: del zaposlenih z infekcijske klinike, usposobljeno osebje iz drugih delov UKC in še na hitro usposobljeni zunanji sodelavci