Zdravje
117578 ogledov

Golob svetuje nezakonito ravnanje, stane vas lahko 400 evrov

Robert Golob
1/2
Epa
Robert Golob okuženim s covidom-19 svetuje, da naj gredo na morje in se tam pozdravijo. Za tako ravnanje je zagroženih 400 evrov globe.

"Dve naravni zdravili imamo proti covidu-19, d-vitamin in sonce in morska slana voda. Odlično je, da je val sedaj, ker lahko gremo vsi na morje in se tam pozdravimo, se ne hecam, to je, prosim lepo, čista resnica," je včeraj v oddaji 24ur zvečer dejal predsednik vlade Robert Golob.

To nasvet ni le strokovna neumnost, ampak je tudi v popolnem nasprotju z navodili NIJZ, za takšno ravnanje pa je zagroženo 400 evrov globe.

Okužene osebe, ki bi se morale po Golobovem nasvetu odpraviti na morje in se tam pozdraviti na soncu in v morski vodi, morajo namreč ostati v izolaciji. "To pomeni, da ne smete zapuščati doma, omejiti morate stike z ostalimi osebami in dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni," piše v navodilih na spletni stran NIJZ.

"Izolacija je izjemno pomemben ukrep, ki ga je potrebno dosledno upoštevati. Oseba, ki ji je bila odrejena izolacija, je v bolniškem staležu in je doma najmanj 7 dni od pojava simptomov in znakov bolezni oz. oseba, ki preboleva okužbo brez simptomov, 7 dni od pozitivnega testa za potrditev okužbe s SARS-CoV-2," v navodilih za okužene piše NIJZ.

Izolacija se lahko sedmi dan prekine z negativnim hitrim testom, če okuženi že 24 ur nima vročine ali bolezenskih znakov, sicer izolacija traja deset dni.

Globo za kršitev izolacije ali karantene (ta za stike okuženega ni več predpisana) je določena v zakonu o nalezljivih boleznih in znaša 400 evrov.

Na Golobovo izjavo se je na tviterju odzval tudi Mario Fafangel, ki sicer ni neposredno komentiral njegove izjave, je pa v drugi točki nasvetov v trenutni situaciji napisal, naj se ljudje testirajo ob simptomih in naj bodo bolni doma, torej ne na morju, kot svetuje Golob. 

Sicer pa Fafangel predlaga cepljenje vsem nad 60 let, testiranje ob simptomih, bolnih naj ostanejo doma, v natrpanih zaprtih prostorih, v zdravstvu in domovih za starejše predlaga masko, poleg tega pa še higieno, prezračevanje in aktivnosti na prostem, zdravljenje bolezni in solidarnost oziroma skrb za skupnost.

Glede vitamina D velja, da je v primeru pomanjkanja tega vitamina oseba bolj dovzetna za okužbo in da je potek bolezni težji, ne gre pa za zdravilo, ki bi pomagalo že okuženim.

Pojasnilo vlade 

Na Twitterju je Vlada RS objavila pojasnilo Golobovih besed, češ, da je želel "poudariti, da je poletje za spopadanje z virusom ugodnejše, saj lahko naravno pridobimo več vitamina D, ki pozitivno vpliva na krepitev imunskega sistema. Poleg tega so znani pozitivni učinki morske vode na zdravje in počutje ljudi." 

Objavili so še, da je premier "poudaril, da se moramo navaditi živeti z virusom brez zapiranja družbe, brez zapiranja šol ter brez obveznega cepljenja. Cepljenje ostaja najboljša zaščita pred težkim potekom bolezni covid-19."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 105
  • Željko 11:55 17.julij 2022.

    Zame kovida ni več povn kufer ga imam in sploh je na trenutne razmere to popolnoma postranska zadeva.

  • kontrahan 18:31 16.julij 2022.

    Ko mi bo eden od naših doktorjev, ki so znalci s področja kovida dokazal da je cepljen 3x se bomo še ostali cepili. Ampak ne dokaz od našega NIJZ, saj vemo kako so talali cepilne lističe. Do sedaj še nobeden ...prikaži več ni zbral toliko poguma, pametni pa vsi u nulo.

  • Luksi 10:17 16.julij 2022.

    Volili smo svobodo, zdaj pa imamo ptiča, ki v izjavah me zaostaja za Trumpom ali Lukašenkom, ampak to smo hoteli.