Zdravje
2263 ogledov

Gripa in koronavirus sočasno, je kombinacija usodna?

oslovski kašelj Shutterstock
Prihajamo v obdobje, ko se začenja sezona gripe, zato smo preverili, kaj bi pomenila hkratna okužba z virusom gripe in covid-19. Odgovori bodo marsikoga presenetili.

Gripa in covid-19 imata nekaj podobnih lastnosti. Pri obeh virusa povzročata bolezen dihal z različnimi poteki - bolezen lahko poteka brez simptomov ali pa je celo smrtna. Pri obeh boleznih se povzročitelj širi kapljično, torej pri govorjenju, kašlju ali neposrednem stiku. Zato se proti okužbi borimo z dobro higieno rok, kašljanjem v rokav ali robček ter izogibanjem stikom z okuženimi.

Ker se približuje sezona gripe, se prav lahko zgodi, da nas napadeta oba virusa hkrati. Na vprašanje, kaj prinaša sočasna okužba, bo taka oseba bolj ogrožena, nam je odgovorila infektologinja Bojana Beović.

“V literaturi obstaja nekaj opisov sočasne okužbe, ki je potekala različno do primera do primera, ni videti, da bi bil potek težji, morda so bolj izražene bolečine v žrelu,” pravi strokovnjakinja, ki dodaja, da je pogostost takšnih primerov, težko napovedati. “Glede na podatke v literaturi ne prav veliko, a podatkov je zaenkrat malo in so nezanesljivi.”

Beovićeva pojasnjuje, da bo zdravljenje potekalo po smernicah. “Gripo lahko zdravimo s protivirusnimi zdravili, navadno z oseltamivirjem, pri covid-19 bi v določenih okoliščinah posegli po remdesiviru. 

Po besedah strokovnjakinje tudi prehlad ne pomeni nujno večjega tveganja za zaplete pri okužbi s koronavirusom. “Zaenkrat ni videti tega učinka, ki ga sicer poznamo pri kombinaciji virusne in nato bakterijske okužbe.”

Bojana Beović: "Spoštovanje ukrepov za zamejitev okužb s koronavirusom je samo v Avstraliji dodatno rešilo na stotine življenj. Številke so zgovorne - letos so v Avstraliji zabeležili 36 smrti zaradi gripe, lani v istem obdobju 430."

Korona virus bo imel velik vpliv na prihajajočo sezono gripe

Korona ukrepi kot so socialno distanciranje, nošenje mask in umivanje rok, kažejo pozitivne rezultate tudi pri ostalih respiratornih boleznih, ki se prenašajo kapljično. Dokaz je Avstralija, ki je pravkar zaključila zimsko sezono in je velikokrat kazalnik za projekcije o pojavnosti gripe. Kot kažejo številke z rdečega kontineta, je število obolelih za gripo letos, v primerjavi z letom poprej, drastično upadlo. Za primerjavo, letos so od januarja do junija zabeležili 36 smrti zaradi gripe, lani v enakem obdobju 430. Beovićeva upa, da se bo nekaj takega dogajalo tudi pri nas. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar ovca
    ovca 00:06 05.september 2020.

    Kam pa spada naivnost? Emmmm, psihiatrija bi znala na to temo kaj povedat.🤔

  • jakec1575 22:39 04.september 2020.

    res bi bil ze cas, da si novinarji potem pa se ostala zblojena raja prebere kak klinicni potek covid bolezni, da se po nepotrebnem izognemo blatenju oz. da se mnogi izognejo smešenju samih sebe v javnem prostoru. nagobcnike boste dobil ...prikaži več gor, ko boste s svojo lahkomiselnostjo sesul gospodarstvo in vase sluzbe. takrat boste kocno dokoncali tudi lobotomijo.