Zdravje
213 ogledov

Hrana za lepe lase

Korenje Profimedias
Britanski nutricionistki sta svetovali paleto sadja in zelenjave za zdrave lase.

Znani nutricionistki Cassandra Barns in Shona Wilkinson sta izdali nekaj nasvetov, kako lahko pripomoremo k bolj močnim in zdravim lasem, piše Mail Online.  

Prepričani sta, da lahko veliko naredimo tudi s hrano, predvsem s sadjem in zelenjavo. Na prvo mesto sta postavili kivi, ki vsebuje veliko vitamina C, ki spada med enega pomembnejših antioksidantov. Ti namreč varujejo lasne folikle in spodbujajo rast las.

Vitamin C krepi tudi naš imunski sistem, kar je zelo pomembno pri določenih boleznih, kjer naš imunski sistem napačno prepozna lasne folikle kot moteče organizme in povzroči izpadanje las.

Poleg tega vsebuje kivi veliko flavonoidov in karotenoidov, ki imajo tako kot vitamin C močno antioksidativno delovanje. Vsebuje tudi baker, ki pomaga pri lepi pigmentaciji las.

Uživajte veliko presnega sadja in zelenjave. (Foto: Shutterstock) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Gvajava, česen in kumare

Ogromno vitamina C ima tudi gvajava, bogata je tudi z antioksidanti kot so karotenoidi likopen, lutein in kriptoksantin, ki ščitijo naše lasišče.

česen | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ker ima česen močan protibakterijski in protiglivični učinek, bi ga morali za lepe lase jesti vsi, sta prepričani nutricionistki. Če nam lasje izpadajo zaradi vnetja lasišča, lahko celo prepreči izpadanje las. Nutricionistki svetujeta nanašanje česnovega soka na lasišče. Česen vsebuje tudi veliko selena, ki je pomemben mineral za zdrave lase.

Veliko antioksidantov vsebujejo tudi kumare, bogate so s flavonoidi, s kremenom. Kombinacija naštetega skrbi za boljše zdravje našega lasišča, kremen po mnenju nutricionistk celo spodbuja rast las.

Železo v koriandru in špinači 

Kot špinača je tudi koriander odličen vir železa. Prav pomanjkanje železa je pri ženskah pogost vzrok za izpadanje las. Koriander je bogat tudi z bakrom, ki skrbi za pigmentacijo las in z manganom, ki ima antioksidativno delovanje. Vsebuje veliko flavonoidov in karotenoidov.

Nutricionistki sta opozorili, da je pogost vzrok za izpadanje las tudi stres, koriander pa pomaga prav pri odpravljanju stresa.

Aloe vera, "cesarica zdravilnih zelišč", danes doživlja neverjeten preporod. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Aloe vera pomirja kožo in pospešuje celjenje, pitje njenega soka pa naj bi pomagalo odpravljati težave z lasmi. Njene pozitivne učinke lahko pripišemo vitaminom C in E, betakarotenu, vitaminom skupine B in raznim mineralom kot so cink, baker in železo.

Poleg tega krepi naš imunski sistem, se pravi tudi imunski sistem našega lasišča.

Korenje je eden najboljših virov biotina, vitamina, ki je ključnega pomena za normalno rast las. Korenje je bogato tudi s karotenoidi, ki prinašajo velik del betakarotenoidov, ki se v telesu lahko spremenijo v vitamin A. Ta pa je zelo pomemben za naš imunski sistem.

Tudi jagode so bogate z vitaminom C, vsebujejo tudi veliko flavonoidov, še posebej koristnih antocianinov.

Jagode | Avtor: Shutterstock Shutterstock
 

Tako kot korenje je z biotinom bogata tudi čebula, vsebuje še baker in flavonoide. Številne snovi v čebuli delujejo protibakterijsko in protivnetno, nutricionistki svetujeta nanašanje soka čebule na lasišče.

Dober vir železa je špinača, bogata je z vitaminom K, C, s folati in minerali kot so magnezij, mangan, baker in betakaroten. 

Za vas smo pripravili tudi svetovalnico, kjer priznana dermatovenerologinjo dr. Sanjo Petek Modrić odgovarja na vprašanja povezana z lasmi in lasiščem. Obrazec za vprašanje najdete tukaj

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.