Zdravje
1289 ogledov

Hrbet, trebuh, bok? To vpliva na zdravje možganov

spanje Shutterstock
Spite v pravem položaju?

Spanec dokazano obnavlja telo, ga napolni z energijo, razreši težave, predela čustva in spomine ter dobesedno čisti možgane. Med nočnim počitkom se naše telo povsem samodejno udobno namesti. Medtem ko nekateri spite na hrbtu, se drugi prevračate iz levega na desen bok, nekateri celo na trebuh. Morda boste presenečeni, ko vam povemo, da so raziskave pokazale, da na zdravje možganov ne vpliva zgolj dolžina in kakovost spanca, pač pa tudi položaj med počitkom. 24Sata razkriva, kateri položaj spanja je najboljši in zakaj je temu tako.

 

Med spanjem naj bi se prostor med možganskimi celicami razširil, kar povzroča hiter pretok tekočine skozi možgane in posledično tudi izpiranje toksinov, ki so se med budnim stanjem nabrali v centralnem živčnem sistemu. Učinkovito izpiranje omenjenih toksinov je ključnega pomena za zmanjšanje tveganja za nevrološke bolezni, kot je denimo Alzheimerjeva bolezen. 

spanje, par, postelja | Avtor: Profimedia Profimedia

Britanska nevroznanstvenica Tara Swart opaža, da je spanje na boku idealna pozicija za izpiranje toksinov. Poleg tega so nekatere raziskave pokazale, da spanje na desni strani ta proces podpira bistveno boljše kot na levi. Enako trdi tudi študija iz leta 2020, objavljena v reviji Brain Sciences. 

Bolj prijazna za hrbet in ramena

"Zanimivo je predvsem dejstvo, da spanje na boku velja za enega najbolj priljubljenih položajev tako za ljudi, kot tudi za večino živali," pojasnjuje avtor omenjene študije, danski nevroznanstvenik doktor Maiken Nedergaard. Raziskavo so izvedli celo na miših – ne zato, ker bi raziskovalci želeli najti najboljši položaj za spanje pri miškah, pač pa zaradi njihove biološke in genetske podobnosti s človekom. Kdo bi si mislil? 

Če se čez noč borite s partnerjem, ki neznosno smrči, imamo za vas dobro novico. Spanje na boku naj bi pomagalo preprečiti nadležno smrčanje. Za piko na i pa je omenjena pozicija bolj prijazna tudi za hrbet in ramena. 

Postelja, spalnica, ženska, pretegovanje, jutro, spanje, spanec | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.