Zdravje
30015 ogledov

Huda bolezen, ki napada otroke, že v Italiji

Bolan otrok Profimedia
Po več drugih evropskih državah in ZDA so hepatitis neznanega izvora potrdili tudi pri devetih otrocih v Italiji.

V nobenem primeru zaenkrat ni bila potrebna presaditev jeter, je pa potek bolezni posebej hud pri štiriletnem dečku, ki ostaja v pediatrični bolnišnici v Rimu.

Dečka so hospitalizirali zaradi težav z dihanjem in bolečin v spodnjem delu trebuha. Sprva so ga sprejeli v bolnišnico v mestu Prato v Toskani, potem ko se mu je stanje hitro poslabšalo in so jetrni testi potrdili, da gre verjetno za primer akutnega hepatitisa, pa so ga prepeljali v Rim.

Test na novi koronavirus je bil sicer negativen, ima pa deček veliko število protiteles, na osnovi česar zdravniki sklepajo, da je v preteklosti preživel okužbo z virusom sars-cov-2, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na italijanskem ministrstvu za zdravje so medtem potrdili, da so v državi zabeležili že več primerov akutnega hepatitisa pri otrocih, ki jih zdaj preučujejo. Akuten in hujši hepatitis pri otrocih je sicer nekaj novega in neobičajnega, zato obstaja sum, da gre za nov virus.

V Veliki Britaniji je bilo že več kot sto primerov hepatitisa neznanega izvora, že osmim otrokom so morali presaditi jetra. Okužbe so zaznali tudi na Norveškem, Nizozemskem, Irskem in Španiji. Okužba je večinoma prizadela otroke, mlajše od 10 let.

Včeraj smo poročali, da naj bi znanstveniki prišli do prvih ugotovitev, kaj naj bi povzročalo to hudo vnetje jeter pri otrocih. 

Ker povzročitelj hepatitisa še ni znan, je infektologinja Mojca Matičič v sredo vsem svetovala upoštevanje splošnih priporočil za varovanje pred nalezljivimi boleznimi. Med njimi je naštela umivanje rok, higieno kašlja in vzdrževanje razdalje do oseb z okužbo dihal.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 13
  • bobubob 20:28 23.april 2022.

    Izvora še ne poznajo, točno pa vedo, da ni posledica kovid 'cepljenja'.....torej je po vsej verjetnosti res posledica 'cepljenja' oz. genskega poizkusa v živo... In vendar se vrti....prihaja resnica na dan....krivci pa mi še tudi dandanes po TV brez sramu ...prikaži veču prodajajo nove nesmisle... Cepite se, pravijo parlamentarne stranke. Je...e se, pa jim pravim sam.

  • becar 18:42 23.april 2022.

    Ovčke, ste pripravljene na novo sezonsko striženje? Beeeeeeeeeeeee

  • ksenija7 16:19 23.april 2022.

    Pozdravljeni, Želim vam dati darilo nekomu resnemu. Elektronski naslov: curmank39@gmail.com prosim odgovori mi

Sorodne novice