Zdravje
633 ogledov

"Igrišča pred bloki so prazna"

Slovenija se igra
1/2
Slovenija se igra
"12. maja se bo na ulicah in igriščih igrala cela Slovenija," sporoča kipa Slovenija se igra.

Vabijo vas, da se pridružite vseslovenskemu projektu in postanete del zgodbe tudi vi: "Zaprite oči in pomislite na svoje najlepše in najsrečnejše spomine iz otroštva. Ste že tam? Plezate po drevesih, skačete gumitvist, kradete zemljo in se igrate s frnikulami, medtem ko vaša mama že cel popoldan pije kavo pri sosedi? In veste, da ne bo nič narobe, če boste prišli domov z odrgnjenim kolenom in luknjo na hlačah. Seveda šele ob mraku, ko bo skozi okno zavpila vaše ime. Pa ravno sredi skrivalnic, a res moram že domov? Odprite oči. Bilo je lepo, kajne?"

Takšne spomine zagotovo privoščite tudi svojim otrokom, zato so se v društvu Naturo odločili, da naredijo konec odtujenosti in zapiranju pred zunanjim svetom, konec skrivanju za ekrani in komuniciranju le preko elektronike: "Čas je, da se spet povežemo, da spoznamo svoje sosede, da skupaj ušpičimo nekaj, česar se bodo naši otroci z veseljem spominjali."

Vabijo vas, da se jim 12. maja pridružite pri organizaciji največjega vseslovenskega dneva igranja, druženja in spoznavanja, ki so ga naslovili Slovenija se igra! Pridružite se jim lahko kot ambasador, razširite svoj glas o dogodku in prispevate svoj košček v igralnem mozaiku. Častni pokrovitelj vseslovenskega projekta Slovenija se igra je predsednik republike Slovenije, Borut Pahor.

Igrišča pred bloki so prazna

"Otroci izginjajo iz ulic, otroška igrišča pred bloki so prazna, gozdovi samevajo. Dejstvo. In velik alarm, sploh ko se seznaniš s podatki, da je vse več predebelih in bolnih otrok, da se rezultati šolskega športnega kartona že 20 let vsako leto slabšajo, število izdanih receptov za zdravila, ki uravnavajo primanjkljaj pozornosti in motnjo hiperaktivnosti (ADHD) pa se je v dvanajstih letih (2001 do 2013) v Sloveniji potrojilo," je opozoril Gregor Rožanc, ustanovitelj in predsednik društva Naturo ter idejni vodja projekta Slovenija se igra.

 Pravi, da je med mladimi vse bolj pogosta depresija, veča se tudi stopnja medvrstniškega nasilja: "Nevarnostim, ki smo se jim izognili z »odstranitvijo« otrok z ulic, smo le spremenili obliko, saj smo otroke izpostavili novim. Verjetnost, da bo vaš otrok v dobi mladostništva ali v odrasli dobi depresiven, odvisen od česarkoli, se vedel agresivno ali bil telesno bolan, je ogromna."

Pri društvu Naturo se osredotočajo na raziskovanje otroške igre in povezanosti z naravo, spodbujamo medsebojno druženje in sodelovanje, opozarjajo na pomembnost medgenracijskega druženja in vse to je pripeljalo do ideje, da povežejo Slovenijo s projektom Slovenija se igra: "12. maj je datum, ko si želimo videti polna igrišča in ulice otrok, starše in stare starše, ki mladim z mladimi generacijami obujajo spomine na ulične otroške igre, žare na travnikih za bloki in sosede, ki se družijo, ne pa gledajo v tla, ko greš mimo."

"Projekt Slovenija se igra vidim kot poskus vračanja vsega tistega, kar smo zamenjali za bleščečo, a izmuzljivo navidezno resničnost. Želela bi si, da bi politike v prihodnosti učinkoviteje podpirale take pobude," je povedala Julija Kržišnik, zdravnica, specialistka psihiatrije s Centra za otroško in mladostniško psihiatrijo. 

Dodaja, da gre  za promocijo duševnega in telesnega zdravja otrok in mladostnikov, katerega krepitev je ena temeljnih nalog sodobne družbe: "Le s pravočasnim preventivnim delovanjem v razvojnem obdobju lahko preprečimo in zmanjšujemo razvoj psihičnih motenj in telesnih bolezni v kasnejših življenjskih obdobjih."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.