Zdravje
17659 ogledov

Infektologinja: Počakati bo treba na vikend

Koronavirus - soba Infekcijska klinika UKCLJ
Koronavirus: Število najtežjih bolnikov počasi narašča, v UKC Ljubljana odprli dodatne prostore za najtežje bolnike.

Število hospitaliziranih zaradi covida-19 v slovenskih bolnišnicah narašča. V štirih slovenskih bolnišnicah je trenutno 16 takšnih, ki potrebujejo intenzivno nego, 11 jih leži v Ljubljani, v UKC Maribor štirje, v celjski bolnišnici pa en.

Po besedah infektologinje Mateje Logar z Infekcijske klinike v Ljubljani, se trem pacientom na njihovi intenzivni enoti stanje izboljšuje." So v postopku odvajanja od ventilatorjev, kar pomeni, da bo lahko v naslednjem tednu že kdo od njih samostojno dihal," je dodala. 

Odprli dodatne prostore

Infekcijska klinika v Ljubljani | Avtor: UKC Ljubljana UKC Ljubljana
Se pa precej spreminja stanje na oddelku, je opozorila. Na navadnih oddelkih je bilo danes popoldne 33 bolnikov, ki rabijo bolnišnično zdravljenje zaradi različnih razlogov. Nekateri rabijo kisik in ti so potencialni kandidati, da gredo potem na intenzivno nego.

Sicer so danes na tej kliniki odprli dodatne prostore za oskrbo bolnikov, je Logarjeva dodala na popoldanski novinarski konferenci vlade. 

"Število hospitaliziranih bolnikov se povečuje, povečuje se tudi število bolnikov, ki so v intenzivni terapiji, tako da smo z današnjim dnem odprli še dodatno lokacijo za bolnike v intenzivni terapiji na infekcijski kliniki. Po potrebi bomo odpirali še dodatne oddelke in jih sproti dopolnjevali," je še napovedala.

16 pacientov na intenzivni negi

  • Trenutno se v Splošni bolnišnici Celje zdravi šest bolnikov, od tega en v enoti intenzivne terapije. "Stanje bolnika na respiratorju je stabilno," sporočajo iz Celja. 
  • V UKC Maribor imajo trenutno 16 pacientov, ki zaradi koronavirusa potrebujejo bolnišnično zdravljenje. "Od teh so štirje pacienti intubirani (respirator) in v intenzivni enoti," sporočajo iz Maribora. 
  • V Kliniki Golnik pa imajo danes deset bolnikov s covidom-19, od tega nobenega na intenzivni negi.

V katero smer gremo?

Infektologinja iz UKC Ljubljana, kjer je sicer največ težjih bolnikov s covid 19 pojasnjuje, da zaenkrat poteka vse po relativno optimističnih načrtih oziroma pričakovanjih. "Bomo pa videli čez vikend, kakšno bo stanje in ali bo ta trend še vedno tako ugoden," je dodala. 

 | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Vikend bo tisti

Na vprašanje, zakaj vedno ocenjujejo trende glede na vikend Logarjeva odgovarja: “Striktni ukrepi so bili pri nas postavljeni čez vikend. Na Kitajskem se je pokazalo, da se jim je po 12 dneh ukrepov stanje začelo umirjati. Mi smo zdaj pri 10 dnevu in vikend bo tisti, kjer se bo pokazalo, kako bo. Nekaj ljudi je bilo namreč še v stiku odkar smo uvedli ukrepe in ti še vedno lahko zbolijo.  Po 14 dneh od uvedbe ukrepov se bo videlo, v katero smer gremo," je dodala. 

Logarjeva ponovno svetuje, da se ne družimo, da ostajamo doma, da gremo v trgovino le takrat, ko je nujno, da v trgovinah čimprej opravimo nakup, predvsem pa da si umivamo oziroma razkožujemo roke. Če smo prehlajeni pa ostanimo doma.

"Na intenzivni terapiji ta trenutek razpolagamo s 56 posteljami," je na dopoldanski novinarski konferenci dejal minister za zdravje Tomaž Gantar. Število na novo okuženih se je od včeraj povečalo za skoraj 50. Potrjenih imamo 528 primerov okužbe.
 

Na vprašanje, koliko bolnikov je v Sloveniji že ozdravelo, je Gantar pojasnil, da definicije za ozdravitev ni. Če pa kot ozdravljene smatramo odpuščene iz bolnišnice, je bilo takih nekaj deset.

Toliko imajo ventilatorjev

 | Avtor: UKCLJ UKCLJ
V UKC Ljubljana imajo trenutno 138 ventilatorjev. "Danes se za potrebe zdravljenja COVID 19 uporablja 10 ventilatorjev. Pripravljenih imamo že dodatnih 26, 12 pa jih še pripravljamo. Za zdravljenje pacientov s COVID 19 bo tako na voljo 48 ventilatorjev. Seveda pa bomo v naslednjih fazah sledili epidemiološki situaciji," je pojasnil generalni direktor ljubljanskega kliničnega centra Janez Poklukar. Holding Slovenskih elektraren je sicer danes UKC Ljubljana doniral še dva prenosna ventilatorja.


dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • torohat 08:02 26.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • rosanur 03:01 26.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • Avatar Snerrilena
    Snerrilena 00:34 26.marec 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com