Zdravje > Intima
1248 ogledov

Vse več nediagnosticiranih primerov: "Vsi bi morali biti globoko zaskrbljeni"

Virus HIV Profimedia
Pandemija je negativno vplivala na testiranje na okužbo z virusom HIV.

Lani so v 46 od 53 držav v evropski regiji WHO vsak dan diagnosticirali okoli 300 novih okužb z virusom HIV, med njimi 45 v državah članicah EU oziroma EEA. To pomeni, da so lani na območju na novo diagnosticirali več kot 106.500 okužb, kar je za približno četrtino manj kot v obdobju pred pandemijo covida-19, ugotavlja poročilo regionalnega urada WHO za Evropo in ECDC.

Pandemija je namreč negativno vplivala na testiranje na okužbo z virusom HIV, zato je po ocenah poročila nujno čim prejšnje povečanje obsega testiranja. Za izboljšanje zgodnje diagnoze okužbe so nujne nove strategije, da bi bilo testiranje za okužbo z virusom HIV dostopnejše ljudem, še poudarjata WHO in ECDC, ki pozno diagnozo izpostavljata kot velik izziv v regiji.

Poročilo še navaja, da se je v evropski regiji WHO, ki poleg držav v Evropi sicer vključuje še nekaj držav osrednje Azije, Turčijo in Izrael, najmanj od leta 2018 do konca lanskega leta z virusom HIV okužilo več ljudi, kot je bilo tistih, ki so jim okužbo diagnosticirali.

V Evropski uniji oz. Evropskem gospodarskem prostoru (EEA) so medtem po drugi strani v zadnjem desetletju diagnosticirali nekaj več primerov okužbe z virusom HIV, kot je bilo novih okužb, kar kaže, da se število okuženih brez diagnoze v številnih državah tega območja verjetno zmanjšuje. Še vedno pa je tudi v EU oz. EEA brez diagnoze eden od osmih okuženih.

"Podatki o testiranju za odkrivanje okužb ter zdravljenju v Evropi in osrednji Aziji bi nas morali vse skrbeti," je poudaril regionalni direktor WHO za Evropo Hans Kluge. Če želimo doseči cilj, da bomo do leta 2030 izkoreninili aids, si moramo prizadevati, da se nihče ne bo bal testiranja ali sramote in izolacije po diagnozi, je pojasnil. "Vsak bi moral kjerkoli imeti dostop do storitev in oskrbe, ki jo potrebuje," je še poudaril.

Direktorica ECDC Andrea Ammon pa je dejala, da lahko preteče veliko časa med okužbo in diagnozo, če mi rednega testiranja tistih, ki so okužbi z virusom HIV najbolj izpostavljeni. Po njenih besedah to ni dobro niti za posameznike, ki lahko zaradi pozne diagnoze razvijejo hujšo obliko bolezni ali celo umrejo, niti za javno zdravje, saj lahko okuženi, ki za bolezen ne vedo, to nenamerno prenašajo na svoje spolne partnerje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.