Zdravje > Intima
3411 ogledov

Ginekologi: Po ambulantah dnevno zavrnejo od 10 do 20 žensk

Ginekolog Špela Mohorič
Prezasedeni, pregoreli in vedno manj dostopni. Povprečna ambulanta presega glavarino za tisoč, ponekod tudi do dva tisoč žensk.

"Moja ambulanta dnevno zavrne 10 do dvajset žensk, ki še nimajo izbranega ginekologa. Če to izračunate, koliko jih zavrne vsaka ambulanta, je problem dostopnosti pri nas zelo pereč,"  je na novinarski konferenci zdravniške zbornice opozorila ginekologinja v domžalskem zdravstvenem domu Petra Meglič, ki ima opredeljenih okoli 6200 bolnic.

 | Avtor: ZZS ZZS
Kar je ogromno in obremenjujoče, zato imajo tako kot družinski zdravniki in pediatri, težave s prezasedenostjo in so pregoreli. Še sprejemljivo število je po oceni stroke 4000 bolnic na enega ginekologa. Pri nas jih ima en tim v povprečju okoli 4800, nekateri pa skrbijo tudi za več kot 7000 bolnic.

300 tisoč žensk brez ginekologa?

Rešitev vidijo v dodatnih kadrih, po njihovih ocenah bi v Sloveniji potrebovali vsaj 30 ginekoloških timov, če ne, bi lahko po njihovih izračunih v petih letih ostalo brez ginekologa 300 tisoč žensk. 

Ginekologi se starajo

Poleg tega jih skrbi še starostna struktura. Leta 2017 je bilo od 361 aktivnih ginekologov 160 starejših od 50 let in 82 starejših od 60 let. "Mladi specialisti imajo raje delo v bolnišnici, ker je ambulantno delo izredno specifično s stalnim visokim tempom, da lahko obdelamo maso žensk," je dodala Megličeva. Ob tem je opozorila, da je plačilo enako za vse,  ne glede na to, za koliko žensk poskrbijo.

V minulih letih je bilo po besedah ginekologinje Renate Završnik Mihič razpisanih premalo specializacij, da bi pokrili kadrovski primanjkljaj, ki bo nastopil z upokojevanjem. Že sedaj je odprtih več razpisov za ginekologe, a traja po več mesecev, da se mesto zapolni, je še dodala. 

Vedno nove generacije žensk

Ginekologi pri 700.000 opredeljenih ženskah na leto opravijo več kot 1,5 milijona pregledov, ob tem pa se utapljajo v administrativnih opravilih. Pravico do vpisa ginekologa imajo vsa dekleta, starejša od 13 let, najvišja starost bolnic ni določena. Starejših bolnic je zaradi staranja populacije vse več. Število nosečnic sicer upada, a so vse bolj informirane in zahtevne, so ginekologinje opisale ambulantno delo.

Najstnice ostajajo brez oskrbe

"Vsako leto v rodno obdobje vstopajo nove generacije žensk, ki bi jim morali nameniti največjo skrb. Nizek je tudi delež opredeljenih mladostnic, ki se znajdejo v hudi stiski, ker nimajo dostopa do ginekologa, če želijo kontracepcijo ali imajo ginekološke težave," je povedala Tinkara Srnovršnik, ki v Ljubljani edina še sprejema nove bolnice.

Devet klikov za en recept

Sicer primarni ginekologi opozarjajo na vse večje administrativne obremenitve, od vnosa številnih podatkov v elektronsko čakalno
knjigo do vpisovanja pojasnil pri vsaki spremembi napotnice, recepta ter skrajno omejenih pooblastil za medicinske tehnike in diplomirane medicinske sestre. "Številni nepotrebni kliki odvračajo pozornost tako medicinskih sester kot zdravnikov od dela s pacientkami, seštevek vseh minut, porabljenih za neracionalno povečevanje administriranja, pa zmanjšuje dostopnost timov in
tudi odvrača zdravnike in sestre od dela v ambulanti," 
je še dodala Petra Meglič

Ministrstvo za zdravje: Slabo načrtovanje

Na Ministrstvu za zdravje (MZ) so v odzivu na težave, na katere so opozorili na zbornici zapisali, da je specializacije s področja ginekologije in porodništva še do julija 2017 načrtovala prav Zdravniška zbornica Slovenije, ki bi lahko "zaradi trajanja specializacij – 5 let – in predvidenega upokojevanja v letu 2019, nadomeščanja načrtovati vnaprej." 

MZ: Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje je povprečno število opredeljenih žensk na ginekološki tim ( konec leta 2018) 5033 žensk. Podatki kažejo, da od tega števila ginekologa obišče letno 48 odstotkov opredeljenih žensk.

Leta 2018 je tako ministrstvo prvič določilo število specializacij za celo leto. Lani so tako za celotno območje Slovenije določili 18 specializacij iz ginekologije in porodništva. "To omogoča nemoteno delo tako na primarnem nivoju zdravstvene dejavnosti kot na sekundarnem nivoju," so še pojasnili. Sicer po njihovem Slovenija glede števila specialistov ginekologije in porodništva presega EU povprečje, in sicer za 0,18 odstotka. 

 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 15:18 12.januar 2019.

    V Deželi na koruptivno strani Alp se dogaja zgodba iz Pakistana . Tudi pri njih ženske čakajo v vrstah,........tudi za svoje pravice. Kaj meni gos Čebašek?