Zdravje > Intima
1313 ogledov

Higienski izdelki za ženske: Odkrili sledi nevarnih kemikalij, zato zahtevajo strožje predpise

Vložki Shutterstcok
Proizvajalci izboljšajte delovni proces, potrošnice ne uporabljajte odišavljenih izdelkov.

Francoska agencija za zdravje in varnost hrane, okolja in varnost pri delu (ANSES) priporoča proizvajalcem naj izboljšajo delovni proces pri izdelavi higienskih izdelkov za ženske. Priporočajo izboljšanje kakovosti vhodnih surovin in tudi postopek proizvodnje, da bi zagotovili higienske izdelke brez nevarnih snovi.

Poročilo o oceni varnosti higienskih izdelkov za ženske (vložkov in tamponov), ki ga je v teh dneh objavila agencija ugotavlja, da so v minulih letih v tej skupini izdelkov že odkrili sledi kemikalij kot so Lilial (BMHCA, Butylphenyl Methylpropional, opozarja Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS).

Izboljšajte delovni proces!

Gre za dišavo, ki je med testiranjem na živalih povzročila zmanjšanje plodnosti, a ni jasno, koliko so ti podatki prenosljivi na človeka, karcinogenih policikličnih aromatskih ogljikovodikov (PAH), pesticidov, vključno z glifosatom, pa tudi lindane, hexachlorobenzen, plastifikatorje, dioksine in furane, za nekatere med njimi sumijo, da motijo delovanje žlez z notranjim izločanjem. "Res je, da so bile odkrite nevarne kemikalije večinoma v sledeh in v tako majhnih količinah, da ne predstavljajo neposredne nevarnosti za zdravje. Kljub vsemu ANSES priporoča proizvajalcem naj izboljšajo delovni proces," poročilo francoske agencije povzema ZPS.

Testirali vložke in tampone

Kar se podrobnejšega pregleda omenjenih izdelkov tiče, so potošniške organizacije pred dvema letoma skupno testirale več kot sto  različnih vložkov in tamponov. Rezultati 14 izdelkov, vložkov in tamponov, ki jih je mogoče dobiti tudi v Sloveniji so pokazali, da so ti izdelki zahtevne teste dobro prestali. ZPS navaja, da pa tudi tukaj "brez težav ni šlo". V izdelkih so našli tudi sledi neželenih kemikalij. Razlike v kakovosti med tamponi pa so bile manjše kot med vložki.

V vložkih so alergene snovi predvsem posledica dodanih dišav. Če ste nagnjeni k alergijam ali preprosto želite zmanjšati število kemikalij, ki ste jim vsak dan izpostavljeni, ne uporabljajte odišavljenih vložkov in tamponov.

Grancoska agencija v poročilu dodaja, da ni posebnih predpisov, ki bi urejali področje varnosti higienskih izdelkov za ženske, na kar že leta opozarjajo tudi potrošniške orgnaizacije. "Sprejeti bi morali predpise o označevanju te skupine izdelkov, npr. o obveznem označevanju surovinske sestave in omejitvi uporabe nekaterih kemikalij. Ta problem pa bi morali nasloviti s strožjimi predpisi na evropski ravni, podobno kot je bilo pred kratkim urejeno za tekstilne izdelke", dodaja ZPS.

vložki | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Tekstilni izdelki

Strokovnjaki, predstavniki posameznih držav EU so na primer maja letos dogovorili za omejitev veče kot 30 nevarnih substanc v oblačilih in tekstilnih izdelkih. Na seznamu neželjenih kemikalij sta med drugim svinec in kadmij ter druge strupene kemikalije, ki jih uporabljajo za barvanje in obdelavo tekstila.

Pozor Zdravje V sedežih in ročajih teh vozičkov nevarne kemikalije Nevarne kemikalije Zdravje Končno: V EU bomo vendarle varnejši pred temi nevarnimi kemikalijami
Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.