Zdravje > Intima
214 ogledov

Je ljubezen na prvi pogled nekaj resničnega?

Valentinovo EPA
Ali ljubezen na prvi pogled res obstaja? V številnih filmih je prav takšen način začetka zveze najbolj romantičen. Pa so takšne pravljice resnične tudi med navadnimi smrtniki?

Občutki ljubezni se lahko pojavijo že po 0,2 sekunde po prvem očesnem stiku, je prepričana znanstvenica Stephanie Ortigue iz Syracuse University v ZDA.

Pojasnjuje, da se ta občutek razvije v dvanajstih predelih možganov, kar je ugotovila z magnetno resonanco. Vseh dvanajst predelov sprošča kemikalije, ki povzročijo takšno evforijo, da si proces zasluži definicijo ljubezni na prvi pogled.

Pospeši proces parjenja 

Strokovnjakinja s Kinsey Institute Helen E. Fisher pravi, da ima ljubezen na prvi pogled celo svoj namen. V določenih okoliščinah bi bila lahko nujna za nadaljevanje vrste.

“Ljubezen na prvi pogled obstaja pri sesalcih in se razvije tudi pri drugih živalih. Prisotna je bila že pri naših prednikih in je služila temu, da se pospeši proces parjenja,” pravi. Romantične komedije zato niso tako nerealne.

Ne gre le za kemijo 

Pri ljubezni na prvi pogled ne gre le za kemijo, so ugotovili psihologi Mylene Bolmont, John T. Cacioppo in Stephanie Cacioppo iz Univerze v Ženevi. Ljubezen ni le prvobitni nagon, temveč zapleteno čustveno stanje duha, ki vključuje štiri razsežnosti: kemijo, znanje, željo in namero, da smo z določeno osebo.

Žal pa ljubezen na prvi pogled hitro mine. Psihologinja z Ben-Gurion University Ayala Malack-Pines je v svoji raziskavi ugotovila, da je le 11 odstotkov parov v dolgem razmerju doživelo ljubezen na prvi pogled. V praksi je torej dolgoročno uspešen le en par od desetih, ki doživi ljubezen na prvi pogled.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.