Zdravje > Intima
27 ogledov

Kaj ima vonj s poljubljanjem

Poljubljanje Profimedias
Ustnice veljajo za erogeno cono, zato se med strastnim poljubljanjem v nas prebuja poželenje. Pomembno vlogo pa ima tudi izločanje feromonov.

Strastni poljubi stimulirajo spolno poželenje tudi zaradi številnih živčnih končičev, ki jih imamo na ustnicah. Zaradi izjemne občutljivosti na dotike delujejo kot erogena cona, pomembno vlogo pri poljubljanju pa ima tudi nos.

Angleški strokovnjak Paul Brown domneva, da naj bi bil užitek pri poljubljanju celo bolj odvisen od vonja kot od drgnjenja ustnic. Pojasnjuje, da je zgornja ustnica področje, kjer žleze sproščajo feromone, ki vzbujajo poželenje pri obeh partnerjih. Med poljubljanjem se namreč zelo približamo partnerjevi zgornji ustnici, kjer se izločajo feromoni. 

Adrenalin, oksitocin in dopamin

Med poljubljanjem lahko nadledvična žleza sprošča celo adrenalin, to pa ima za posledico razbijanje srca, globoko dihanje in potne dlani.

Naše vznemirjenje ob poljubljanju lahko vzpodbudi hipofizo, ki začne izločati oksitocin, ki mu rečemo tudi hormon ljubezni. Zato sta dva lahko še bolj povezana.

Poleg tega naj bi se začel med poljubljanjem sporščati tudi dopamin, ki je bolj poznan kot hormon sreče. Prav zaradi teh učinkov so pari, ki se več poljubljajo, praviloma bolj srečni in bolj navezani eden na drugega.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.