Zdravje > Intima
394 ogledov

Kaj je v resnici zaljubljenost

Valentinovo EPA
Danes zaljubljenci praznujejo svoj dan. Pa veste, kaj pomeni zaljubljenost, zakaj ji podležemo in zakaj čutimo metuljčke v trebuhu?

"Zaljubljenost je magičen občutek, ki nas ponese v nebesa. Zlijte s popolnim partnerjem nas zaziba v pravljico, kjer je vse mogoče. Tja, kjer nam nič ne manjka in nam nič ni potrebno. Mističnost zaljubljenosti nas že od nekdaj navdušuje, saj je tako skrivnostna in nerazložljiva," opisuje specializantka psihoanalitične psihoterapije Eva Kokol. Razlog se po njenih besedah skriva v tem, da pri zaljubljenosti ne uporabljamo zavestne odločitve, ampak jo sproža popolnoma nezaveden psihološki proces.

Valentinovo | Avtor: EPA EPA
Najbolj primerno oziroma poznano 

Eva pojasnjuje, da se zaljubljenost sproži ob določeni osebi, ki jo je naše nezavedno sprejelo kot najbolj primerno ali bolje rečeno poznano. Iz prvih odnosnih vzorcev z mamo in očetom ter skozi nadaljnjo življenje, si namreč nabiramo odnosne izkušnje, te oblikujejo podlago, ki nezavedno vplivajo na našo izbiro partnerja.

"S partnerjem poskušamo ponoviti ta primarni odnos, ki smo ga imeli s starši. Če je bil odnos boleč, ga poskušamo popraviti, kar pa pogosto žal ne uspe, saj nam partner ne zmore zapolniti teh primanjkljajev, ker je izbran po modelu poznanega," pravi. 

Ljubezen in zaljubljenost nista eno in isto 

Za razumevanje zaljubljenosti je po mnenju Eve pomembno, da jo ločimo od ljubezni. Doživljanje tega občutja si je zelo podobno, vendar ne enako: "V zaljubljenosti zagledamo v partnerju vse to, kar nam je vedno manjkalo, vse želje postanejo potešene, vse kar smo skrito pričakovali, stoji naenkrat pred nami v podobi naše ljubljene osebe. Vsi čustveni primanjkljaji za nekaj časa izginejo, saj smo končno našli nekoga, ki nam daje občutek celote in popolne ljubljenosti."

Valentinovo | Avtor: EPA EPA
Eva opisuje, da nam metuljčki v trebuhu ob zaljubljenosti nakazujejo občutke vzhičenosti, ki pa so posledica hormonskega ljubezenskega koktajla. V telesu se sprožajo hormoni in nevrotransmiterji, ki med zaljubljenostjo vplivajo na naše počutje: "Serotonin in dopamin poskrbita za občutek sreče in vzhičenosti, testosteron za večjo seksualno poželenje in oksitocin za navezanost. Takšno stanje se s časom normalizira ter zbledi, kakor zbledi tudi idealna podoba partnerja." 

Odvisno od skupnega preživetega časa, se skozi spoznavanje resnične osebnosti partnerja, začne idealna podoba krhati, kar lahko traja od pol leta ali pa celo do treh let. Po tem se po Evinem opisu začne resnično delo v odnosu in vidimo, ali smo pripravljeni v celoti sprejeti partnerja. Dodaja, da za trdno ljubezen ni nujno potrebna zaljubljenost. Okoliščine so lahko takšne, da ne dopuščajo poligona za idealizacijo, ker človeka že dolgo poznate in je ljubezen vzklila na podlagi stvarnih dejstev. "Zaljubljenost tako ni bila potrebna, zato je tudi možnost, da se bi zaljubili v isto osebo dvakrat, zelo majhna," pravi.

V resnici le igra narave 

"Zaljubljenost je kljub svoji magični lepoti, le igra narave in psihe. Težko je sprejeti dejstvo da je nekaj tako lepega in posebnega brez pomena, če le temu ne sledi resnična zrela ljubezen," pravi Eva. Razlikovanje med zaljubljenostjo in resnično ljubeznijo je zato po njenih besedah nujno potrebno.

Temeljne razlike se tako kažejo v sprejemanju nepopolnosti, da skušamo partnerja sprejeti kljub napakam. "Trdno in zrelo ljubezen prepoznamo tudi pri reševanju konfliktov in ne bežanju pred njimi. Pri dojemanju ločenosti in hkratni povezanosti, da si posameznik dovoli razvijati skupne in tudi lastne želje in cilje," je zaključila.

Valentinovo | Avtor: EPA EPA

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Alenka 07:31 21.februar 2017.

    Dober članek, preprosto razloži zaljubljenost - ljubezen.