Zdravje > Intima
3468 ogledov

Kako se kregajo mladi pari: žaljivke, klofute, grožnje

Prepir
Mladi pari si med kregom želijo konstruktivnega dialoga, a so kljub temu del krega pogoste tudi žaljivke in včasih celo klofute.

Pogost razlog za kreg so prav socilana omrežja in mobilni telefoni, kaže nova raziskava Italijanske zveze za znanstveno seksologijo (FISS), ki so jo opravili med dva tisoč mladimi, starimi od 20 do 30 let.

V raziskavi so strokovnjaki mlade spraševali, ali jih moti, da partner brska po njihovem telefonu. Kar 58,9 odstotkov jih je obkrožilo odgovor: “Ne moti me, saj ničesar ne skrivam.”

Kar 28 odstotkov takšno početje sovraži in to partnerju tudi pove. Majhnemu delu anketiranih gre takšno početje na živce, a partnerju ne povedo ničesar.

Brskajo, da bi se počutili gotove

Zanimivi so odgovori povezani z družbenimi omrežji. Kar 51,9 odstotkov mladih pove, da svojemu partnerju ne pregleduje družbenega omrežja, saj jih to ne zanima. Kar 22 odstotkov jih pravi, da tega ne bi storili, tudi če bi jih zanimalo. Okoli 15 odstotkov anketiranih pregleduje partnerjevo socialno omrežje, če dvomijo v njegovo zvestobo. Okoli devet odstotkov jih priznava, da braskajo, da bi se počutili bolj gotove.

“Gre za privatno sfero,” je za Italijansko tiskovno agencijo Anso povedala predsednica FISS Roberta Rossi: “Tudi če nima človek nič za skrivati, se to pogosto dojema kot v vdor v zasebnost in sta na kocki zaupanje ter spoštovanje.”

Ko se mladi kregajo, si po večini ne delijo udarcev, so pa toliko pogostejše žaljivke, ugotavlja raziskava. Glede na dogovore je kar 61 odstotkov mladih med kregom s partnerjem mirnih, s strani partnerjev pa jih 37,5 odstotkov doživlja verbalno nasilje z žaljivkami. Okoli sedem odstokov priznava, da se med kregom s partnerjem tudi porineta, pri 3,2 odstotkih so prisotni celo cmoki, pri 4 odstotkih grožje, pri 3,5 odstotkih letijo tudi predmeti. Ocenili so pogostost teh reakcij, odgovor “včasih” je obkrožilo 44,11 odstotkov, “skoraj nikoli” 36,67 odstotkov, “pogosto” 16,37 odstotkov in “vedno” 2,84 odstokov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice