Zdravje > Intima
1486 ogledov

Končno! Ugotovili zakaj menstruacija tako boli

pms, menstruacija Shutterstock
Zaradi najnovejših raziskav bi se lahko marsikaj spremenilo, sporočajo znanstveniki, ki menijo, da so bolečine, krči in napihnjenost, neposredna posledica vnetja rodil.

Ko pridejo "ti dnevi", torej obdobje neposredno pred in med menstruacijo, mnogim ženskam ni do življenja. Resda ene trpijo manj, druge so celo brez težav, vendar je verjetno ni junakinje, ki ne bi vsaj enkrat v življenju v tem obdobju čutile bolečine, nekatere prav peklenske.

Zato ne čudi, da se sodobna ženska vse bolj odloča za hormonsko terapijo, ki popolnoma odpravi cikel. 

Zaradi najnovejših raziskav  bi se lahko marsikaj spremenilo, sporočajo znanstveniki Univerze v Kaliforniji, ki menijo, da so bolečine, krči in napihnjenost, neposredna posledica vnetja rodil. Zakaj?

Ker so našli povezavo med tako imenovanim biomarkerjem C -reaktivnega proteina (CRP), ki je zaslužen za odkrivanje vnetnih procesov; ker njegova vrednost v času PMS naraste, znanstveniki menjo, da so nevšečnosti posledica vnetja rodil:

"Prišli smo do zaključka, da so simptomi predmenstrualnega sindroma, kot so želodčni krči in bolečine, povečan apetit, povečana teža, napihnjenost, slabost, depresija in bolečina v prsih močno povezani s povečano stopnjo hs-CRP. Edini simptom, ki ne more biti povezan s tem biomarkerjem je glavobol, ki ga nekatere ženske čutijo pred menstruacijo,"  so raziskovalci zapisali študiji, objavljeni v znanstveni reviji Journal of Women's Health.

Kot navaja portal Science Alert , so izsledki študije, v kateri je sodelovalo 2.939 žensk v rodni dobi, še kako pomembni.

Trpi osemdeset odstotkov žensk

Glede na podatke medicinskih raziskav namreč zaradi simptomov menstruacijskega ciklusa (PMS) trpi kar osemdeset odstotkov žensk v plodnem obdobju. Kljub temu je bilo do sedaj opravljenih malo medinskih raziskav, ki bi iskale vzrok  PMS in s tem tudi zdravilo za težavo, s katero se ženske soočajo iz meseca v mesec.

Do zdaj je znano le to, da je PMS povezan s hormonskimi spremembami med menstruacijskim ciklusom. Kako zelo ti simptomi mučijo žensko, je v veliki meri odvisno od njenega načina življenja in od »družinske dediščine«. Prav tako lahko PMS poslabšajo stres ali čustvene težave.

Dobra novica za ženske

Novo odkritje je torej dobra novica za ženske, ki si danes pomagajo na različne načine, čeprav noben ni povsem učinkovti. 

Najboljša možnost za lajšanje bolečin so danes zdravila proti bolečinan, ki delujejo tudi protivnetno. Psihične simptome je v neki meri mogoče zdraviti z antipsihotični zdravili, nova kontracepcijska tableta Yaz klinično dokazano olajša psihične in telesne simptome PMS. 

Telesni simptomi

Občutljivost ali napetost prsi, napihnjenost trebuha, krči,  glavobol, povečanje telesne teže, bolečine v sklepih ali mišicah, mastna koža, akne, utrujenost, nespečnost ali čezmerno spanje,spremembe apetita ali hlepenje po hrani, bolečine v hrbtu.

Psihični simptomi

Nihanje razpoloženja, jeza ali izbruhi jeze, pomanjkanje energije. razdražljivost, napetost in tesnoba, občutek ne obvladovanja stvari, težave z zbranostjo in spominom, žalost in potrtost, izguba zanimanja za običajne dejavnosti, obup, občutek lastne ničvrednosti in krivde.

Komentarjev 1