Zdravje > Intima
151 ogledov

Kontracepcijske tabletke: Vplivajo na raka

tabletke Shutterstock
Milijoni žensk po svetu uporabljajo oralno kontracepcijo, a še vedno se jih veliko sprašuje, kako deluje na njihovo telo.

O zdravstvenih koristih pa tudi slabih učinkih kontracepcijskih tabletk je bilo napisanega že veliko, večina zdravnikov pa soglaša, da so tabletke pomembno pripomogle k manjšemu pojavljanju pogostih vrst raka na jajčnikih in maternični sluznici. 

Zadnja študija škotskih znanstvenikov z Univerze v Aberdeenu razkriva, da lahko kontracepcijske tablete zmanjšajo tveganje za raka na debelem črevesu in to za 19 odstotkov, za raka na maternici je nižje tveganje kar 34 odstotno, za raka na jajčnikih pa 33 odstotkov.

Zanimivo je, da je ta zaščita prisotna še najmanj 30 let po prenehanju uporabe kontracepcijskih tablet.

Raziskovalci, ki so sledili več kot 46 tisoč ženskam in to kar 44 let, kljub temu menijo, da ti rezultati ne bi smeli biti razlog za jemanje kontracepcijskih tablet za preprečevanje teh rakov.

Dejstvo je, da so so nekatere študije pokazale, da jemanje kontracepcijskih tablet poveča tveganje za raka dojk in raka materničnega vratu, navaja ameriška znanstvena publikacija za ginekologijo in porodništvo "American Journal of Obstetrics and Gynaecology".

preberi še:

 - Prijavi se na brezplačen spomladanski detox

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.