Zdravje > Intima
27 ogledov

Lahko je koristna pomoč med rjuhami

Kavica Facebook
Ena ali dve skodelici kave na dan lahko zmanjšata možnosti za pojav erektilne disfunkcije.

Kofein? Če ga uživate v zmernih količinah, lahko predstavlja naravno konkurenco priljubljeni modri tabletki. Tisti moški, ki spijejo dnevno eno do dve skodelici kave na dan, imajo 42 odstotkov manj možnosti za pojav erektilne disfunkcije v primerjavi s tistimi, ki kofeina ne uživajo. Tako vsaj izkazuje raziskava opravljena na Univerzi v Teksasu, ki je bila objavljena v reviji Plos One.

Dokazali so tudi, da se blagodejni učinek kave nekoliko zmanjša, če z njo pretiravamo. Tisti, ki spijejo dnevno tri skodelice kave, imajo 39 odstotkov manj možnosti za erektilno disfunkcijo kot tisti, ki je ne pijejo. 

Poveča se pretok krvi

Po mnenju strokovnjakov kofein sproži vrsto mehanizmov, ki inducirajo arterije penisa, da se sprostijo in da se poveča pretok krvi. Do zaključka so prišli po tem, ko so analizirali navade 4.000 moških, kjer so sledili tudi količinam spite kave, čaja, sode in športnih pijač. Zaključili so, da kofein pomaga tudi pri ljudeh, s prekomerno telesno težo, hipertenzijo in drugih dejavnikih tveganja za razvoj erektilne disfunkcije. Izboljšave so torej zaznali že pri manjših vnosih kofeina, pri 85 do 170 miligramih na dan, kar je enako eni ali dvema skodelicama kave. Niso pa zaznali izboljšave pri ljudeh s sladkorno boleznijo, ki je eden glavnih "krivcev" za razvoj erektilne disfunkcije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.