Zdravje > Intima
140 ogledov

Naval na labioplastiko preseneča celo strokovnjake

Gola ženska Profimedias
Išče se popolna vagina.

Vedno več je žensk, ki se odločijo za korekcijo malih sramnih ustnic oziroma labioplastiko. Nekatere si želijo pomladitve vagine oziroma zoženja, zaradi večjega spolnega užitka, drugim ni všeč zunanjost njihovega mednožja, na primer male sramne ustnice. Morda se jim zdijo prevelike, nekatere tožijo o tem, da jih ovirajo pri fizični aktivnosti in spolnih odnosih.

Plastične kirurge preseneča naval 

Po podatkih Mednarodnega združenja za estetsko plastično kirurgijo (International Society of Aesthetic Plastic Surgery, ISAPS) se je leta 2015 več kot 95 tisoč žensk po svetu odločilo za labioplastiko, število pa od takrat samo še narašča, kar preseneča celo plastične kirurge: "Sam sem študiral v osemdesetih letih in če mi bi takrat dejal, da se bo to dogajajo v takšnem obsegu, bi mu dejal, da je nor,"  je za francosko agencijo AFP povedal plastični kirurg iz Utaha in predsednik ISAPS, Renato Salz.

Barbike tudi tam spodaj

"Ženske so vse bolj obremenjene z videzom svojih genitalij," je dodal njegov kolega, plastični kirurg iz New Yorka Nolan Karp, ki je ob tem pokazal na svetovni splet: "Koliko golih žensk je pred nastankom interneta v svojem življenju videlo golo žensko? Ne veliko," je dejal in opozoril, da internet nikakor ne odraža tiste prave raznolikosti človeškega telesa.

 Ustvarjajo vulve lutk 

Barbie | Avtor: Profimedias Profimedias
Zaradi sodobnega trenda "dizajnerskih vagin" je medicinska stroka še kako razdeljena, mnogi se namreč sprešujejo o ustreznosti in etičnosti tega postopka: "To je zelo zaskrbljujoče," je dejala Dorothy Shaw, nekdanja predsednica kanadskega društva za ginekologijo in porodništvo, ki ves čas opozarja na nevarnost početja, predvsem med najstnicami: "Ustvarjamo vulve lutk. Ni sramnih dlak, vse je ravno, vidi se samo nekakšna reža. To ni naravno, v resničnem življenju to ne zgleda tako. Preprosto ne," je dodala.

Normalno žensko spolovilo?

Povsem naravno je, da velikost sramnih ustnic variira. Glede na raziskave; v dolžino od dveh do desetih centimetrov in v širino od 0,7 do pet centimetrov. Glede na takšno raznolikost omenjene zdravnike čudi prepričanje njihovih kolegov, plastičnih kirurgov, da obstaja normalno žensko splovilo, ki ga obljubljajo in ustvarjajo z operacijami.

Strokovnjaki sicer priznavajo, da nekaterim ženskam velikost sramnih ustnic res lahko povzroča težave ali bolečino, vendar so redke, dodajajo: "Poznamo številne primere, ko so ženske lagale, ko so navajale, da želijo  labioplastiko zaradi bolečin," je dejal ginekolog in plastični kirurg Nicolas Berreni: "To kar si resnično želijo, je videz barbike. Na lutki pač sramne ustnice niso vidne," je dodal. 

Številni zapleti

Veliko ginekologov poroča o pritožbah pacientk zaradi kroničnih bolečin po posegu: "Vsakič,ko odrežemo košček tkiva, obstaja možnost, da bo prišlo do krvavitve, okužbe in posledično brazgotin. Če je brazgotina na koncih, kjer je živec, se dolgotrajnim kroničnih bolečinam ali nelagodju ne da izogniti," je pojasnila Dorothy Shaw, ki jo še posebej skrbi za najstnice.

"Majhne ustnice v adolescenci postajajo vse bolj vidne, a se pozneje zaradi rasti velikih ustnic vse spremeni. Najti bo treba način, kako tem mladim ženskam pojasniti, da so njihova telesa še vedno v razvoju in da jim takšni posegi lahko povzročijo trajno škodo," je dejala kanadska ginekologinja, ki je skupaj s sodelavci napisala smernice ženske spolne kozmetične kirurgije. V dokumentu, poudarjajo, da ni kliničnih dokazov o povečanem spolnem užitku in večji samozavesti po labioplastiki.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.