Zdravje > Intima
1700 ogledov

Nove ugotovitve o menopavzi: "To mi je rešilo življenje"

Profimedia
"To mi je rešilo življenje," je povedala 57-letna ženska, ki je sodelovala v raziskavi.

Plavanje v hladni vodi lahko pomaga zmanjšati telesne in psihološke simptome menopavze, kot so vročinski oblivi, tesnoba in nihanje razpoloženja, je pokazala najnovejša študija. Tiste ženske, ki so plavale v daljših intervalih ali plavale bolj redno, so imele tudi več koristi, ugotavljajo znanstveniki.

Raziskavo 1.114 žensk, ki so redno plavale v hladni vodi, so opravili znanstveniki z Univerze v Londonu. Večina žensk v raziskavi je bila starih med 45 in 59 let, pred študijo pa so poročale o težavah, kot so vročinski oblivi, nočno potenje, težave s spanjem, razdražljivost, anksioznost, nihanje razpoloženja, utrujenost in slaba koncentracija.

Prezgodnja menopavza | Avtor: Profimedias Profimedias
46,9 odstotka jih je dejalo, da jim je plavanje v mrzli vodi pomagalo pri tesnobi, petina jih je poročala o zmanjšanju nočnega potenja, medtem ko jih je 31,1 odstotka povedalo, da so se njihovi vročinski oblivi zmanjšali. Skoraj polovica (46,7 odstotka) je dejala, da verjame, da je aktivnost plavanja izboljšala njihovo anksioznost, skupaj s 37,7 odstotka jih je poročalo o zmanjšanju nihanj razpoloženja.

O izboljšanju spanja je poročalo 21 odstotkov žensk, medtem ko se je razdražljivost zmanjšala pri 37,6 odstotka.

"To mi je rešil življenje," je povedala 57-letna ženska, ki je sodelovala v raziskavi. "V vodi lahko počnem vse. Vsi simptomi, fizični in psihični, izginejo in počutim se kot najboljša različica sebe." Profesorica Joyce Harper z Inštituta za zdravje žensk  je dejala, da ugotovitve podpirajo trditve o plavanju v hladni vodi. "Potrebne so nadaljnje raziskave o pogostosti, trajanju, temperaturi in izpostavljenosti, potrebnih za zmanjšanje simptomov," je dodala. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.