Zdravje > Intima
3499 ogledov

Obstaja zelo dober razlog, zakaj bi morali nositi boksarice

Če število spermijev pade pod 20 milijonov, to lahko vpliva na plodnost moškega.

Moški, ki želijo postati očetje naj nosijo udobnejše spodnje perilo oziroma oziroma boksarice. Ozke spodnje hlače so namreč ubijalci sperme, je pokazala ameriška študija, objavljene v reviji Human Reproduction.

Raziskava je zajela 656 moških z normalno telesno težo v starosti od 18 do 56 leta in vsi so se zdravili zaradi neplodnosti.  Izkazalo se je , da je eden od dobrih razlogov za boksarice v večjem številu in gibljivosti spermijev. Raziskava namreč ugotavlja, da imajo ti moški za 25 odstotkov višjo koncentracijo spremijev v primerjavi s tistimi, ki nosijo slip moške spodnjice.

Razlog je v nižji temperaturi testisov. Uravnavanje temperature tega moškega spolnega organa je še kako pomembno, uspešno nastajanje sperme pa zahteva temperaturo približno štiri stopinje Celzija nižjo od povprečne telesne temperature.

Preprosto povedano, ozke hlačke moda pritiskajo ob telo in to pozvroča zmanjšanje števila semenčic in razvoj zdrave sperme. 

laboratorij, neplodnost Zdravje Za te raziskave ni zanimanja: V več kot polovici primerov je težava pri moškem

Neplodnost je glavni svetovni zdravstveni problem.

Zdravniki ocenjujejo, da se vsak šesti na svetu sooča s problemom neplodnosti. V več kot polovici primerov je težava pri moškemu. Vendar se znanstveniki v svojih raziskavah še vedno osredotočajo na ženske. "Neplodnost brez dvoma ni samo ženski problem. Reprodukcija je timsko delo. Menim, da je moški prispevek k nepolodnosti še vedno premalo raziskan," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal glavni avtor študije Jorge Chaverr, ki priznava pomankljivost njegove raziskave.

Poleg analize sperme in krvi so udeleženci še odgovajali na vprašanja o nošenju perila. Ker gre za osebno vprašanje, so lahko takšni odgovori nezanesljivi. Nekateri so opozorili na dejstvo, da študija ni klinično preizkušena, kar je glavni standard vseh medicinskih raziskav. 

Moški Opozorilo Zdravje Plodnost: Moški bi se morali zavedati stranskih učinkov teh zdravil

Ne segrevajte avtomobilskih sedežev

Ob tem velja spomniti na starejšo raziskavo nemških znantvenikov, ki so preučevali 30 moških, katerim so izmerili temperaturo njihovih mod po 90-ih minutah sedenja v avtomobilu. Tisti, ki so sedeli v ogrevanih sedežih, so imeli temperaturo približno 37.3 °C, kar je več od tistih, ki so sedeli v navadnih, starih neogrevanih sedežih. Te so namreč dosegli 36.7 °C, vendar pa že tako majhno povišanje lahko povežemo z zmanjšanjem plodnosti pri moških. Moda so namreč locirana zunaj telesa ravno zato, ker je za proizvajanje sperme potrebna nižja temperatura.

Število spermijev se je prepolovilo

Vzroke za moško neplodnost se sicer pripisuje bolezni, infekcijam ali prirojenim motnjam, ki privedejo do slabše kakovosti sperme. Še dvajset let nazaj je bila moška neplodnost v 20 odstotkih vzrok za neplodnost parov, danes se je ta odstotek povišal na polovico. Glede na razpoložljive podatke znanstvenikov, se je število semenčec v moški spermi v zadnjih tridesetih letih prepolovilo.

 

 

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.