Zdravje > Intima
9157 ogledov

Pomislite, kdaj ste dobile prvo menstruacijo

Debelost Shutterstock
Najnovejša britanska študija.

Zgodnja puberteta pri dekletih – ta nastopi s prvo menstruacijo – je skrb vzbujajoča tako zaradi zdravstvenih kot psiholoških razlogov. Zadnja študija pa je pokazala, da zgodnja puberteta poveča možnosti za prekomerno debelost v kasnejšem obdobju življenja.

V bistvu se je izkazalo, da bo ženska, ki je kot deklica zelo hitro dobila menstruacijo, imela višji indeks telesne mase (ITM), ugotavlja zadnja britanska raziskava, v kateri je sodelovalo 182.416 žensk.

Hujšanje Raziskava Zdravje Tako se boste zagotovo znebili odvečnih kilogramov

"Prejšnje študije so pokazale, da obstaja povezava, vendar nismo vedeli, ali je zgodnja puberteta povzročila debelost v odrasli dobi. V naši zadnji študiji smo pridobili dokaze, ki kažejo na ta vzročni učinek," je dejal raziskovalec in profesor na Univerzi Imperial v Londonu Dipender Gill.

Debelost | Avtor: Profimedia Profimedia
Prejšnje študije, kjer sicer strokovnjaki izražajo skrb, da dekleta dosegajo puberteto veliko hitreje kot nekoč, so dokazale povezavo med zgodnjo puberteto in naraščajočo stopnjo debelosti, ker telesna maščoba proizvaja spolne hormone.

Kljub ugotovitvam pa znanstvenikom ni jasno, kako lahko zgodnja puberteta povzroči debelost pri odraslih ženskah, čeprav predpostavljajo, da bi lahko imela veliko vlogo pri tem praznina v telesni in čustveni zrelosti.

Dekleta, ki zorijo prej, so izpostavljena večjim socialnim pritiskom od ostalih sovrstnic. Druga možnost je v fizikalnih učinkih sprememb hormonov med puberteto, ki vplivajo na tveganje prekomerne telesne mase v odraslosti.

fantek Magazin Odhod očeta in zgodnja puberteta

Skrb zaradi prezgodnje pubertete

Dekleta, ki v puberteto vstopijo zgodaj, so podvržena tudi večjemu tveganju za pojav srčno-žilnih bolezni, je pokazala predhodna španska raziskava.

Glavni krivec za to naj bi bil hormon estrogen, ki ščiti srce in ožilje, v telesu pa je v večji količini prisoten od pubertete do menopavze, ko se njegova raven zelo zniža. Večje tveganje pomeni, da so ženske, ki so v puberteto vstopile (dobile menstruacijo) pred 12. letom, podvržene 23-odstotnemu povečanju tveganja za bolezni srca in ožilja ter 28-odstotnemu povečanju tveganja, da bodo umrle zaradi kapi. 
srce Magazin Zgodnja puberteta, več srčnih bolezni
Komentarjev 2
  • nina 16:48 15.april 2018.

    Kateri znanstveniki delajo take razizkave?Pojma nimajo......ajaj kam gre ta svet brez zrave pameti.

  • ode 16:38 09.april 2018.

    Če smo jo dobile zjutraj, smo jo zgodaj, če smo jo zvečer, pa pozno.