Zdravje > Intima
12879 ogledov

Postorgazmični sindrom: Nočna mora, ki se nekaterim resnično dogaja

Izogibajo se seksu in samozadovoljevanju ali to opravijo takrat, ko imajo čas za nekajdnevno okrevanje.

Takoj ali kmalu po orgazmu se jim kar neankrat začnejo pojavljati težave, kot so slabost, zmedenost, nezmožnost govorjenja, branja. Pojavi se močan občutek nelagodja, sledijo nočne more ali strašljive sanje.Tukaj so še bolečine v mišicah, težka utrujenost, srbeče oči, zvišana telesna temperatura oziroma gripi podobni simptomi, ki lahko trajajo tudi po teden dni.

To je postorgazmični sindrom

Za to bizarno stanje, ki je bilo v zdravstveni literaturi prvič omenjeno leta 2002 in so ga poimenovali postorgazmični sindrom (POIS oziroma post-orgasmic illness syndrome) strokovnjaki še vedno niso našli vzroka. 

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Nasploh je bolj malo znanega o tej bolezni, ki prizadene predvsem moške, v članku v reviji Sexual Medicine Reviews tako znanstveniki navajajo, kaj so v teh petnajstih letih izvedeli o POIS.  

Ne poznajo vzroka, čeprav ...

Čeprav se med moškimi s POIS simptomi bolezni po intenzivnosti in vrsti razlikujejo, strokovnjaki navajajo, da se pojavijo skoraj po vsakem orgazmu oziroma izlivu. Zdravniki so sicer ugotovili šibko povezavo med prezgodnjo ejakulacijo, čeprav osnovni mehanizem bolezni še vedno ni znan.  

V medicinski literaturi je opisanih le 50 primerov, kar je premalo za odgovore na predvsem tiste težje primere. Nasploh je v letih raziskovanj nastalo več hipotez, večina strokovnjakov pa zagovarja tisto o spermijih.

Čeprav konkretnih dokazov še ni, nekateri menijo, da so ti moški preprosto alergični na svojo semensko tekočino. Domnevajo namreč, da hormoni in druge kemikalije, ki se sprostijo med orgazmom, povzročijo alergijsko reakcijo in vnetni odgovor organizma, podoben okužbi z določeno boleznijo.

Krivi so spermiji

Druga teorija govori o kemikalijah, ki se med orgazmom moškim s POIS sprostijo v nenavadno velikih količinah. Na primer endorfini, dobro znani hormoni v človeškem telesu. Izločanje endorfinov poviša bolečinski prag, sicer endofrini povzročajo občutek evforije, podobno kot opiidi, navajajo znanstveniki. Pojavijo se tudi med orgazmom, vendar pri moških s POIS-om nekako preplavijo celoten sistem v telesu. To pomeni, da se raven endorfina zmanjša, oseba pa pade v stanje, ki je podobno abstinenčni krizi, podobni tisti, ki jo imajo odvisniki od heroina. 

Večina jih ne ve, da imajo POIS

Kljub nekaterim ekspirimentalnim načinom zdravljenja, glavni vzrok za bolezen še vedno ostaja skrivnost, opozarjajo znanstveniki, ki pozivajo k nadaljnim raziskavam. Dodajajo, da večina moških, ki se jim to dogaja, sploh ne ve, da je POIS resnična bolezen in zato ne poiščejo zdravniške pomoči.

Sicer se ti moški izogibajo seksu in tudi samozadovoljevanju, oziroma se te aktivnost gredo takrat, ko vedo, da bodo imeli na razpolago nekaj dni za okrevanje. Nasploh jim seks ne predstavlja pravega užitka. Vedo namreč, da jim bo po tem verjetno zelo slabo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.