Zdravje > Intima
1890 ogledov

Pred vprašanjem: otroci da ali ne?

Otroška soba, opremljena z mislijo na prihodnost Žurnal24 main
Ko se par znajde pred vprašanjem, ali imeti otroka, ali ne ...

"Pri načrtovanju družine je dobro biti pozoren na sledeče stvari: jasna mora biti odločitev obeh, da si želita otroka, usklajen finančni načrt, urejene stanovanjske razmere, spleteno dobro socialno mrežo za pogovore, pomoč in tako dalje," našteva zakonska in družinska terapevtka, vzgojiteljica ter mati dr. Lucija Hrovat.

Ob tem dodaja, da je ena izmed večjih težav pri načrtovanju družine, ko se par sooči z različnimi vidiki neplodnosti: "Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ima tovrstne težave od pet do osem odstotkov vseh parov v razvitih deželah. Tako ima v Sloveniji težave s plodnostjo približno vsak šesti par."

Eden si otroka želi, drugi pa ne

Pravi, da je odločitev imeti otroka ali ne, je zasebna in legitimna stvar posameznika. "Medtem, ko okolici res ni potrebno obrazložiti vaših odločitev, je pa pogovor znotraj partnerske zveze še kako potreben, da se razjasni čim več vprašanj in da se na koncu sprejme odločitev, ali lahko jaz partnerja sprejmem takšnega kot je, z vsem njegovim razmišljanjem, delovanjem, čustvovanjem in ga ne želim podrediti svojim željam," pojasnjuje Lucija. 

Lucija Hrovat | Avtor: O. A. O. A.
Ko se partnerja znajdeta pred vprašanjem otroci da ali ne in če imata različne poglede na to, jih je potrebno po njenih izkušnjah drug drugemu pojasniti: "Dobro je, da se to pove, že kmalu na začetku razmerja, saj bo imel drugi partner možnost razmisliti, ali bo raje iskal partnerja, ki ima podobno stališče kot sam ali pa bo sprejel to dejstvo in si bosta po svoje zamislili življenje v dvoje."

Dodaja, da se je v pogovoru dobro zazreti tudi v prihodnost in se vprašati: "Kako se bom jaz počutil, ko bodo prijatelji imeli družine, ko bomo vabljeni na družinske dogodke?"

Sprašuje, ali bo to za vas vir frustracij ali boste pomirjeni s tem? In seveda, kaj se skriva za tako odločitvijo: "Strah, da ne bom zmogel biti dober starš, neurejene zadeve iz primarne družine ... ?"

Če segajo odgovori v take globine, jih je potrebno ne glede na odločitev glede otrok, razčistiti, saj strah, negotovost, ranjenost močno vplivajo na odnos in prepričujejo povezanost s partnerjem. Zato je vsekakor priporočljiv obisk strokovnjaka.

dr. Lucija Hrovat

Kriza v času nosečnosti

Lucija pojasnjuje, da lahko bodoča mama pri soočanju z vsemi spremembami, ki jih prinese nosečnost in priprava na porod, doživlja stisko, nesprejemanje, nerazumevanje, tesnobo, strah, jezo, osamljenost ... Pojavi se lahko dvom v svoje materinstvo, sposobnost "kako bom kot mama poskrbela za dojenčka", razočaranje nad telesom, ki spreminja svojo obliko, strah pred izgubo privlačnosti partnerj a…

"Poleg tega se v telesu dogajajo tudi hormonske in biokemične spremembe, kar telo še dodatno vrže iz ustaljenega tira navad. V zadnjem trimesečju nosečnosti, ko se porod vedno bolj približuje, se lahko povečajo skrbi in strahovi o rojstvu," našteva.

Pri vsem tem pa je potrebno po njenih besedah vzpostavljati ravnovesje tem negativnim občutkom. Vzeti jih v zakup: "Ja, me je strah, ne vem kako bo šlo. Ampak o tem se lahko pogovorim s prijateljico, partnerjem ..."

Lucija svetuje, da misli in čustva, ki vas obdajajo, daste na plan in o njih spregovorite: "Ustvarite si prostor, kjer lahko pogovorite, pridobite podporo. Ta prostor je lahko opora v partnerju, prijateljici, starših, zdravnici, v sprostitvenih tehnikah, terapevtu…"

Za vse to pa je po njenih izkušnjah potrebna aktivnost s strani mamice, da si dovoli ustvariti prijeten in sproščen prostor, kjer bo poskrbljeno zanjo.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.