Zdravje > Intima
8270 ogledov

Pri nas: "Ko spoznavam zgodbe in tragedije, včasih kar ne morem verjeti"

Ginekolog Špela Mohorič
Prekinitev spolnega odnosa ni kontracepcija temveč način spolnega življenja.

Svetovni dan kontracepcije, ki ga po vsem svetu obeležujemo 26. septembra, je namenjen ozaveščanju o kontracepciji, vizija obeleževanja tega dne pa je oblikovanje sveta, v katerem je vsaka nosečnost zaželena.

Ker zdrava in varna spolnost pomembno vplivata na kvaliteto našega življenja, so strokovnjaki s tega področja ob svetovnem dnevu predstavili zanimivo raziskavo med ženskami v Sloveniji - o njihovem počutju, skrbi za zdravje in o spolnem življenju.

Več kot polovica nezadovoljna s svojim spolnim življenjem

Med vprašanimi v raziskavi jih je na primer 74 odstotkov odgovorilo, da ljubijo svojega partnerja, hkrati pa jih je le 53 odstotkov izmed njih zadovoljnih s svojim spolnim življenjem. Še posebej po rojstvu otrok se je spolna aktivnost zmanjšala skoraj pri četrtini žensk. 

Ker je izbira varne kontracepcije najpomembnejše zdravstveno vprašanje žensk, so jih povprašali tudi o tem in glede na ugotovitve raziskave, so med Slovenkami najbolj znane in uporabljene metode kondomi (18,1 %), za peroralno hormonsko kontracepcijo se jih odloča deset odstotkov (10,8 %). Omenjeno raziskavo, v kateri je sodelovalo 609 žensk iz Slovenije, je opravil inštitut Mediana v juniju leta 2019 in sicer v okviru večje raziskave farmacevtskega podjetja Gedeon Richter -  skupaj je sodelovalo 7 tisoč žensk iz Francije, Nemčije, Italije, Španije, Švedske, Združenega kraljestva in Portugalske. 

"Mediji prosim, zapišite, da prekinitev spolnega odnosa ni kontracepcija"

Kontracepcijske metode s prekinitvijo spolnega odnosa pred ejakulacijo se po tej raziskavi poslužuje dobrih 14 odstotkov žensk v Sloveniji. "Prosimo, mediji, zapišete, da prekinitev spolnega odnosa ni kontracepcija, gre zgolj za način spolnega vedenja. Številka ena, za katero mi zdravniki trdimo, da je kontracepcija, je tabletka," je povedala ginekologinja Darija Mateja Strah.

Glede na omenjeno raziskavo kar 43 odstotkov žensk v Sloveniji ne uporablja nobene zaščite. Kontracepcijske tabletke jih sicer pozna več kot 90 odstotkov, uporablja pa le deset. "Sem kar zastrigel z ušesi, ko je kolegica pokazala, koliko žensk pozna kontracepcijo in koliko jo uporablja. Po tej anketi deset odstotkov? Zakaj takšna razlika, zakaj takšno nerazumevanje varnosti preparatov? Zavedati se je treba, da je vsako zdravilo, ki prihaja novo na tržišče, podvrženo novim kriterijem, novim certifikatom, novi tehnologiji in je boljše od prejšnjega. To pomeni, če so nekoč bili stranski učinki, ni nujno, da so tudi v naših zdravilih. Zato tudi obstoja način, ki mu rečemo empirično preizkušanje. Boljše je, da ženska za nekaj mesecev preizkusi te ali one tablete, se posvetuje s svojim ginekologom o kontracepciji, kot pa da se dogajajo nepredvidljive reči," je povedal izkušeni ginekolog, porodničar, sicer strokovni direktor Ginekološke klinike UKC Ljubljana Adolf Lukanović, ki je v svoji dolgoletni karieri, kot je dejal, "videl že marsikaj." 

Zgodbe, ki jim včasih človek ne more verjeti

 | Avtor:
"Kot predsednik drugostopenjske komisije za prekinitev nosečnosti sem obremenjen z nekaterimi spoznanji. V naši sredini danes spoznavam zelo čudne življenjske zgodbe in tragedije, da včasih človek ne more verjeti. Intelektualke, ženske srednjih let, nepredviden spolni odnos, nezaščiten odnos in kar naenkrat nosečnost, ki pa ni pravočasno obravnavana, potem pa pridejo zahteve po prekinitvi, kar predstavlja velik problem," je dodal Lukanović.

Z višino nosečnosti namreč narašča tudi tveganje, da pride do zapletov med posegom ali po njem. Ženska v stiski ima pravico o usodi svoje nosečnosti odločati do 10. tedna. Če je ta nosečnost višja od desetih tednov, potem o umetni prekinitvi nosečnosti na prošnjo ženske odloča tako imenovana komisija prve stopnje za umetno prekinitev nosečnosti. Če se ženska ne strinja z odločitvijo komisije, ima možnost pritožbe na drugostopenjsko komisijo, katere odločitev je potem dokončna.

Slovenija je glede dostopnosti in izbire kontracepcije med naprednejšimi tako v evropskem kot svetovnem merilu, nenazadnje vso kontracepcijo (z izjemo kondoma in nujne kontracepcije) v celoti krije osnovno zdravstveno zavarovanje in je tako na voljo vsem slovenskim ženskam.

Miti in zmote o kontracepciji:

Ali je kondom 100-odstotno učinkovit?

Ne. Učinkovitost kondoma je pri tipični rabi približno 80-odstotna, kar je posledica nedosledne (denimo prepozna namestitev) ali nepravilne (na primer počen ali izpadel kondom) uporabe. Ker lahko že predsemenska tekočina vsebuje semenčice, je treba kondom uporabljati od samega začetka pa vse do konca spolnega odnosa.

1. Zaradi kontracepcijskih tabletk se bom zredila.
Ne drži. Zaradi jemanja tabletk se ne moreš zrediti.

2. Tabletka ščiti pred neželeno nosečnostjo šele od drugega ciklusa naprej.

Ni res. Če začneš tabletke jemati prvi dan menstruacije in jih potem ves čas jemlješ redno, je kontracepcijski učinek zagotovljen že v prvem ciklusu.

3. Če jemlješ 21 tabletk (večina jemlje sicer 28 tabletk), potem zaščita ni učinkovita v tednu, ko tabletk ne jemlješ.

Ne drži. Če tabletke jemlješ redno, ti ni treba skrbeti, da bi zanosila – to velja tudi v tednu premora. 

4. Tabletka ščiti pred spolno prenosljivimi okužbami.

Gre za zmotno prepričanje – edina zanesljiva zaščita pred temi boleznimi je varna spolnost in dosledna ter redna raba kondoma.

5. Če tabletko pozabim vzeti le enkrat, to ni noben problem.

Žal ni tako. Že ena sama izpuščena tabletka lahko zmanjša kontracepcijsko učinkovitost, zato so v takšne primeru potrebni dodatni previdnostni ukrepi, ki so navedeni v navodilih za jemanje tabletk.

vanda.levstik@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • puys 16:01 27.september 2019.

    Zdravniki plačanci seveda propagirajo tablete.