Zdravje > Intima
43 ogledov

Samopodoba odvisna od moških želja

debeluška ženska obline Shutterstock
Kako se ženske počutijo v svoji koži, je odvisno tudi od njihovega prepričanja, kaj moške najbolj privlači.

Rezultati treh neodvisnih raziskav ugotavljajo isto. Kaj si ženske mislijo o lastni postavi, je močno povezano z njihovim prepričanjem o tem, kakšna postava je najbolj všeč moškim.

Če bomo ženskam govorili, da imajo moški raje obilnejše ženske, ki niso suhljate kot manekenke, se bodo v svoji koži počutile veliko bolje, ugotavljajo strokovnjaki iz Southern Methodist University (SMU) iz Dallasa. "To, kako ženske dojemajo moške želje, vpliva na samopodobo ženske, ne glede na njeno dejansko postavo ali težo," pravijo.

Kaj privlači moške 

“Heteroseksualne ženske v povprečju verjamejo, da imajo heteroseksualni moški raje izjemno suhe ženske,” pravi vodja raziskave Andrea Meltzer, ki dela na Oddelku za psihologijo na SMU. Prepričan je, da bi imela lahko raziskava pomemben vpliv na zdravje in boljše počutje žensk.

Že predhodne raziskave so pokazale, da tiste ženske, ki so zadovoljne s svojo postavo, jedo bolj zdravo, več telovadijo in imajo boljšo samopodobo. Te ženske so se redkeje poslužile nezdravih diet, imajo redkeje motnje hranjenja in redkeje zbolijo za depresijo. Ženske, ki so nezadovoljne s svojim telesom, pa so manj srečne v spolnem in zakonskem življenju.

V treh raziskavah so analizirali 448 žensk in ugotovili, da so bile s svojo podobo manj zadovoljne tiste ženske, ki so gledale več televizije in brale več revij. Strokovnjake je zanimalo, ali bi imele te ženske boljšo samopodobo, če bi gledale fotografije obilnejših žensk in bi jim bilo rečeno, da se zdijo te moškim privlačnejše. Tako so ženske razdelili v več skupin, nekaterim so kazali fotografije obilnejših žensk, a jim niso povedali, da so za moške privlačne. Drugim so kazali fotografije obilnejših žensk in jm hkrati dejali, da se zdijo te privlačnejše moškim. Tretjim so kazali fotografije suhih modelov in jim dejali, da se zdijo te najprivlačnejše moškim. V vseh treh raziskavah so imele na koncu najboljšo samopodobo tiste ženske, ki so gledale slike obilnejših žensk, ki naj bi se zdele moškim privlačnejše. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.