Zdravje > Intima
530 ogledov

Spletne zmenkarije: zato ni iskrice

tinder
Ko osebo pred zmenkom ocenjujemo le na podlagi fotografije ...

Več raziskav opozarja, da lahko na podlagi fotografije odkrijemo le del celote, saj je za dober zmenek poleg izgleda zelo pomembna tudi osebnost.

Raziskovalci z Univerze v Kansasu so k sodelovanju v eksperimentu povabili 65 ljudi, ki se med seboj niso poznali, in jih razdelili v tri skupine. Udeležencem po skupinah so pokazali deset fotografij neznanih ljudi in jih prosili naj ocenijo njihovo privlačnost. Kasneje so se z osebami na fotografijah tudi srečali in z njimi imeli krajši pogovor, po katerem so morali njihovo privlačnost oceniti še enkrat.

Fotografija lahko vara

Raziskovalci so ugotovili, da srečanje v živo dvigne privlačnost pri posameznikih, katerih izgled je bil pred stikom v živo ocenjen s srednjo ali nizko oceno. Tisti, ki so imeli srednjo oceno in so se v pogovoru izkazali za prijazne in duhovite, so na ponovnem ocenjevanju naposled dobili višjo oceno.

Na drugi strani pa raziskovalci pri osebah, ki so jih drugi na podlagi fotografije ocenili kot zelo atraktivne, niso zaznali dviga ocene po srečanju v živo.

Rezultati so pokazali, da ocenjevanja posameznika na podlagi fotografije pred prvim zmenkom negativno vpliva na mnenje po prvem srečanju, zaradi  česar se mnogi Tinder zmenki, končajo brez iskrice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.